Categorieën


Mischa Andriessen nieuwe writer-in-residence

Delen:
  • A
  • A

Gemeentemuseum Den Haag is in 2015 gestart met een bijzonder residentschap. Een (inter)nationale schrijver krijgt als ‘schrijver-in-de-residentie’ carte blanche en mag een half jaar lang struinen door de zalen en depots van het museum. Directeur Benno Tempel: “Ons museum zit vol mooie verhalen. Schrijvers herkennen en vertellen die als geen ander. Bovendien hoop ik dat de schrijvers iets nieuws toevoegen aan de collectie. Dat mag van alles zijn; van poëzie tot proza.” Miek Zwamborn beet in 2015 het spits af en liet het resultaat zien in haar tentoonstelling Getemde hemel. Zij wordt nu opgevolgd door Mischa Andriessen.
Mischa Andriessen is zijn residentie inmiddels gestart met de collectie fotografie. Terwijl fotografieconservator Wim van Sinderen de mooiste nocturnes uit de collectie selecteerde voor de tentoonstelling Nacht ontwaakt, die sinds 17 december te zien is in het vernieuwde Fotomuseum Den Haag, dacht Andriessen terug aan een gedicht dat hij ooit las van André Frénaud. Het inspireerde hem tot het maken van een zogenaamd ‘contrastvers’. Andriessen: “in een contrastvers gaan de twee teksten de dialoog met elkaar aan. Er ontstaat een verbinding en dat is precies hoe ik mijn residentschap ook zie: ik wil verbindingen leggen tussen de beeldende kunst en andere kunstvormen zoals de dichtkunst. Mijn hoop is dat er spannende verbindingen ontstaan die iets nieuws toevoegen aan het bestaande werk”. Het contrastvers Zonder liefde van Andriessen is nog t/m 26 februari te zien in de tentoonstelling Nacht ontwaakt. Andriessen struint de komende tijd ondertussen verder door de collectie van het museum.

Een museum vol verhalen
Het Gemeentemuseum bedacht writer-in-residence samen met schrijver Kees ’t Hart. Musea zitten vol met verhalen maar vaak worden die vooral op een kunsthistorische manier verteld. Schrijvers gaan veel meer intuïtief of associatief te werk. De writer-in-residence krijgt carte blanche en de gelegenheid om achter de schermen mee te kijken. Bijvoorbeeld bij de opbouw van een tentoonstelling, in het restauratieatelier of bij onderzoek in de depots. De kunst staat hierbij voorop. Benno Tempel ziet het residentschap als meer dan alleen ‘schatgraven’. “De bijdragen die zij doen zijn toevoegingen aan de collectie die de kunst extra verdieping geven”.

Mischa Andriessen (Apeldoorn 1970) is dichter en schrijver. Bij uitgeverij De Bezige Bij publiceerde hij tot nu toe drie dichtbundels: Úitzien met D (2008) Huisverraad (2012) en Dwalmgasten (2016). Zijn debuut werd bekroond met de C. Buddingh' Poëzieprijs, voor Huisverraad kreeg hij zowel de J.C. Bloem-Poëzieprijs als het Charlotte Köhlerstipendium toegekend. De recent verschenen bundel Dwalmgasten kreeg in de pers een lovend onthaal. Andriessen schrijft over beeldende kunst voor onder meer het Financieele Dagblad, eerder schreef hij teksten voor monografieën over andere B.C. Epker, Betsabeé Romero en Hugo Tieleman. Daarnaast schrijft Andriessen over jazz voor verschillende media waaronder dagblad Trouw. Hij is redacteur van het tijdschrift Terras.
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland