Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Goede hechting is cruciaal voor taalverwerving van kinderen

Datum: dinsdag 20 september 2016

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 20 september 2016 -

Soms is bij de geboorte van een kind al duidelijk dat het niet of nauwelijks zal gaan praten, door een aangeboren stoornis. Lang niet altijd is bekend waarom de taalontwikkeling van een jong kind achterblijft. Stichting Milo biedt ondersteuning aan mensen met een ernstige communicatiebeperking. Leren communiceren begint direct na de geboorte. In het ComOOK programma helpt Milo ouders van kinderen die in leeftijd variëren vanaf de geboorte tot 4 jaar. In oktober 2016 start Stichting Milo met een nieuwe ComOOK-groep

Communicatiedrang en taalverwerving
Communicatie en taal zitten letterlijk en figuurlijk in onze genen. Die aanleg ontplooit zich door communicatie met anderen. Het patroon voor communicatieontwikkeling en taalverwerving wordt beïnvloed door genen, gedrag en cultuur. Genen is de aangeboren drang tot communicatie en taalverwerving. Die is er en zal zich hoe dan ook ontwikkelen. Gedrag is het taalaanbod vanuit de omgeving en cultuur gaat over de aan- en inpassing van de heersende normen en waarden.
Bij (en soms al voor) de geboorte kunnen problemen ontstaan waardoor kinderen in hun verdere ontwikkeling ernstig bedreigd worden en het ouder-kind contact wordt gefrustreerd. Dit kan leiden tot onthechting, vervreemding en bovenal tot een verstoorde ontwikkeling van het kind.
Om tot communicatie en taal te komen is de interactie tussen ouders en kind vanaf de geboorte cruciaal.

De praktijk
Kinderen met meervoudige beperkingen doorlopen veelal omvangrijke begeleidings- en behandeltrajecten. Communicatie en taal(verwerving) staan daarin meestal niet centraal, omdat ouders en hulpverleners andere (primair verzorgende of zorg-)prioriteiten kiezen.
En dat terwijl de sociale interactie die het kind met zijn omgeving opbouwt en onderhoudt zo belangrijk is voor de totale ontwikkeling. Ouders komen daardoor eigenlijk te laat bij Milo terecht. Kinderen zijn vaak al drie of vier jaar oud bij hun eerste contact met Milo, maar aanmeldingen op latere leeftijden zijn even talrijk. Dat is jammer, omdat kinderen tijdens hun eerste levensjaren het meest gevoelig zijn voor communicatieve vaardigheden en taalverwerving.
Milo wil ouders en hun jonge kind dan ook zo vroeg mogelijk helpen bij het vinden van een aanpak die het best past bij hun manier van omgaan met elkaar en recht doet aan de mogelijkheden van het kind. Dit doen we door samen met de ouders een routekaart te vinden voor de aanzet en verdere ontwikkeling van de communicatie met hun kind. Bijvoorbeeld in het ComOOK programma.

Het ComOOK programma
ComOOK is het vroeg(st)interventie programma van Stichting Milo. Het programma duurt vier maanden. Naast de wekelijkse huisbezoeken worden drie bijeenkomsten georganiseerd voor alle deelnemende ouders. Samen met de ouders zoeken we een kind-eigen ontwikkelpad. We maken een inschatting van de ontwikkelingsmogelijkheden en de benodigde ondersteuning door ouders voor nu en straks. We leren de ouders hoe zij (weer) inzicht krijgen in de verborgen mogelijkheden van hun kind en zich zelf. Ze weten vaak niet wat ze al weten. De ouders leren hoe ze vanuit hun eigen ervaring en betrokkenheid met behulp van verschillende communicatie ondersteunende middelen passende gelegenheden en kansen kunnen scheppen om direct en succesvol in contact te komen met hun kind. ComOOK helpt de ouders zich bewust te worden van hun rol en inbreng. ComOOK voorkomt dat het contact tussen ouder en kind in een neerwaartse spiraal terecht komt en uiteindelijk verstilt.

Aanmelden voor ComOOK
Meerdere malen per jaar start Milo met het ComOOK programma. U kunt zich nog aanmelden voor het eerst komende programma dat in oktober 2016 start. Lees meer over het programma en de wijze van aanmelden op www.stichtingmilo.nl of neem contact op via info@stichtingmilo.nl of 073 - 73 70 287. Financiering van het ComOOK programma geschiedt veelal via de Zorgverzekeringswet. In sommige situaties is financiering via de WLZ ook mogelijk.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu