Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Veelbelovende ondernemers moeten sneller ondersteuning krijgen

Datum: donderdag 15 september 2016

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 15 september 2016 -

Reactie BOM en InnovationQuarter op onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in Nederland:

'Veelbelovende ondernemers moeten sneller gerichte ondersteuning krijgen'

Tilburg/Den Haag (14 september 2016) - Nederlandse ondernemingen met groeipotentie moeten in een veel vroeger stadium van hun ontwikkeling gerichte ondersteuning krijgen, zodat uiteindelijk meer van deze bedrijven doorgroeien tot scale-up. Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor kapitaalverstrekking, maar ook voor ondersteuning op het gebied van kennis, talent, markt en faciliteiten. Dat concluderen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en InnovationQuarter naar aanleiding van onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Brabant en Zuid-Holland zijn samen goed voor 40% van de snelgroeiende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nederland telt verhoudingsgewijs nog altijd de meeste scale-ups van Europa, maar dit aandeel neemt al jaren af. Hoewel zowel Brabant als Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde scoren, is de neergaande trend ook in deze provincies duidelijk zichtbaar. Om de positie van Nederland als Scale-Up Nation de komende jaren verder te kunnen uitbouwen, moet de ondersteuning van veelbelovende bedrijven dan ook naar een hoger plan worden getild, zo stellen de BOM en InnovationQuarter.

"Scale-ups zorgen bij uitstek voor nieuwe banen en leveren daarmee een grote bijdrage aan de duurzame versterking van Nederland. De opschaling van potentievolle bedrijven is daarom een absolute topprioriteit voor de BOM," aldus Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM. "Dat begint al in de vroegste fase van de bedrijfsontwikkeling en gaat veel verder dan puur het verstrekken van kapitaal."

"In samenwerking met overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven willen we onze dienstverlening de komende jaren zodanig aanpassen dat meer ondernemers kunnen doorgroeien tot scale-up," vult Rinke Zonneveld, directeur van de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, aan.

Scale-ups in Brabant en Zuid-Holland
Tussen 2008 en 2014 is het percentage scale-ups in Nederland gehalveerd: van 11% tot 5,4%. Scale-ups zijn volgens de OESO bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 20% omzet- of werknemersgroei per jaar hebben weten te realiseren. De classificatie geldt alleen voor bedrijven die aan het begin van de periode 10 of meer medewerkers hadden en/of een omzet van minstens Euro 5 miljoen.

Volgens het onderzoek voldeden in 2014 in Zuid-Holland 648 bedrijven en in Brabant 466 bedrijven aan die criteria. Daarmee zijn beide provincies tezamen goed voor maar liefst 1.114 snelgroeiende bedrijven, oftewel 40% van alle scale-ups in Nederland. Snelgroeiende bedrijven komen in beide provincies het meest voor binnen de groot- en detailhandel, High Tech systemen, Agri & Food en Logistiek. Opvallend in Zuid-Holland is de opkomst van scale-ups binnen High Tech systemen, terwijl snelgroeiende bedrijven in Brabant steeds vaker binnen de ICT actief zijn.

"Het is goed dat we nu weten wie de snelle groeiers zijn; nu is het zaak om verdiepend onderzoek te doen naar de factoren die bij de ontwikkeling tot scale-up een rol kunnen spelen. Daardoor krijgen we meer inzicht in hoe bedrijven kunnen groeien en kunnen we ze, zelfs al in de vroegste fase van bedrijfsontwikkeling, toegang geven tot de kennis, het kapitaal en de faciliteiten die ze nodig hebben. Waar mogelijk zullen de BOM, InnovationQuarter en de andere ROM's hierin gezamenlijk optrekken," aldus Pelle en Zonneveld.

Het onderzoek van ECE is een verdere uitwerking van het Scale-Up Dashboard rapport, dat in november 2015 werd gepubliceerd. De rapporten inclusief infographics zijn online te bekijken via http://bit.ly/2cCCn08


Over de BOM
Innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken vormen de aanjager voor economische ontwikkeling. Om de Brabantse economie te laten groeien, ondersteunt de BOM ondernemers op verschillende manieren. De BOM investeert risicodragend in startende en groeiende innovatieve ondernemingen; smeedt samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheden en instellingen; trekt buitenlandse bedrijven aan en (her)ontwikkelt bedrijfslocaties. De BOM is gevestigd in Tilburg; er zijn 90 personen werkzaam.


Over InnovationQuarter
InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter financiert vernieuwende en snelgroeiende bedrijven, assisteert buitenlandse ondernemingen bij vestiging in Zuid-Holland en organiseert samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. InnovationQuater is gevestigd in het WTC Den Haag: er werken op dit moment ruim 50 medewerkers.

http://www.bom.nl

http://www.innovationquarter.nl

http://bit.ly/2cCCn08


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu