Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Utrechtse veteranen Niels en Dennis dragen bij aan culturele programma Veteranendag

Datum: maandag 20 juni 2016

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 20 juni 2016 -

Zaterdag 25 juni Nederlandse Veteranendag in aanwezigheid Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag.
Nederland telt ruim 117.000 veteranen. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen - jong en oud, man en vrouw - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Dit jaar is er speciale aandacht voor de winnares van de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’, medaillewinnaars van de Invictus Games en veteranen Dutchbat III. Voor het eerst vindt een voetbaltoernooi voor militaire veteranen plaats in het Kyocera-stadion in Den Haag. Utrechtse veteranen Niels en Dennis dragen op bijzondere wijze bij aan het programma van de dag.

Utrechtse veteraan Dennis schreef muziek voor Veteranendag
Afghanistan-veteraan Niels Roelen (42) uit Odijk schreef twee boeken over zijn ervaringen op missie en over de terugkeer in de Nederlandse samenleving. Hij staat tijdens Veteranendag op het Malieveld in de boekenstand, waar hij voorleest uit eigen werk en zijn boeken te koop zijn. “Bijzonder aan Veteranendag vind ik dat je er veteranen ontmoet die op allerlei missies zijn geweest. Hun verhalen zijn allemaal verschillend, maar toch ook altijd herkenbaar. ” Niels neemt zijn kinderen mee naar Den Haag: ‘Ik vind het belangrijk om dit moment met mijn kinderen te delen. Niet alleen om mijn eigen ervaringen te delen, maar zodat zij iets meekrijgen van wat er in de wereld gebeurt.”

Veteraan Dennis Kroon (36) uit Vleuten ging op missie naar Bosnië, Irak en Afghanistan. In 2014 deed hij mee aan The Voice of Holland en inmiddels is hij een nieuwe, muzikale carrière begonnen. Hij schreef de muziek voor de commercial van Veteranendag die momenteel te zien is op televisie en bioscopen. Tijdens Veteranendag treedt hij op het Malieveld op.

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten
Tijdens Veteranendag 2016 wordt speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III-veteranen zijn speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé lopen ze in de voorste gelederen. Bovendien wordt voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games lopen mee in de kopgroep van het defilé. Het Nederlandse team haalde afgelopen mei in Orlando 17 medailles binnen.

Programma Nederlandse Veteranendag
09:00 uur Festivalterrein Malieveld open voor iedereen. Met o.a. ontmoetingsplekken voor veteranen, militaire voertuigen, boeken en kunst van veteranen, F16-simulator en informatiemarkt. Voor kinderen is er de Kids Corner met o.a. klimtoren en hindernisbaan. Daar ook een speciale plek voor de winnende brief schrijfwedstrijd en het stripboek Op Missie 2.
10:20 uur Muzikaal en filmisch programma in Ridderzaal voor genodigden met o.a. Z.K.H. Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert, zangeres Anneke van Giersbergen, ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht, veteranen Dutchbat III, atleten Invictus Games, winnaar schrijfwedstrijd en dragers Militaire Willems-Orde.
11.00 uur Optreden NS Harmonieorkest Centraal Station Den Haag. Start optredens muziektent Malieveld met o.a. veteraan Dennis Kroon, Renee van Bavel, DJ Lars Filippo en Wieteke van Dort.
11:30 uur Ceremonie op het Binnenhof voor genodigden. Uitreiking herinneringsmedailles aan 70 veteranen net terug van missie en na afloop overhandiging boekje mooiste inzendingen schrijfwedstrijd aan Z.M. Koning Willem-Alexander door klas Gooise Praktijkschool Hilversum. Aankomst Kids Trike Day op Malieveld.
12.00 uur Aankomst veteranen motorrijders op Malieveld
13:15 uur Start defilé door Haagse binnenstad en fly-past voor iedereen toegankelijk.
14:30 uur Start optredens hoofdpodium Malieveld met O’G3NE, Koninklijke Militaire Kapel en Boston Tea Party.
18:00 uur Einde programma Malieveld

Over Nederlandse Veteranendag
Nederland telt ruim 117.000 veteranen. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Veteranendag in Den Haag. Daarnaast ondersteunt het Comité initiatieven van en voor veteranen, gemeenten bij hun lokale veteranendagen, het educatieprogramma Veteraan in de Klas en het dragen van de Witte Anjer als blijk van waardering voor veteranen.

Voor meer informatie over Veteranendag: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de app-stores.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu