Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Zaterdag 25 juni Nederlandse Veteranendag in Den Haag

Datum: woensdag 15 juni 2016

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 15 juni 2016 -

Met o.a. aandacht voor veteranen Dutchbat III, Invictus-atleten, winnares schrijfwedstrijd, muziek van veteranen, voetbal en de Kids Trike Day
Nederland telt ruim 117.000 veteranen. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen - jong en oud, man en vrouw - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Dit jaar is er speciale aandacht voor de winnares van de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’, medaillewinnaars van de Invictus Games en veteranen Dutchbat III. Voor het eerst vindt een voetbaltoernooi voor militaire veteranen plaats in het Kyocera-stadion.

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten
Tijdens Veteranendag 2016 wordt speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III-veteranen zijn speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé lopen ze in de voorste gelederen. Bovendien wordt voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games lopen mee in de kopgroep van het defilé. Het Nederlandse team haalde afgelopen mei in Orlando 17 medailles binnen.

Schrijfwedstrijd Veteranendag 2016: ‘Schrijf een brief aan een veteraan’
Het Nationaal Comité Veteranendag ontving meer dan duizend brieven van basisscholen en middelbare scholen uit heel Nederland. Na een gastles van een veteraan schreven leerlingen een brief. De brieven stonden bol van vragen, familieverhalen over oorlog en vrede, en toekomstdromen. Uit alle inzendingen is de brief van Aisha (15 jaar) van de Gooise Praktijkschool uit Hilversum door de jury gekozen als mooiste en meest ontroerende brief, omdat: ‘uit de brief buitengewone waardering spreekt voor veteranen van iemand die zelf een oorlog heeft meegemaakt.’ Drager Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon schreef een antwoord namens alle Nederlandse veteranen. Op Veteranendag biedt Aisha met haar klas een boekje met de mooiste brieven aan aan de koning. Aisha is samen met haar hele klas de hele dag VIP-gast. In de Kids Corner op het Malieveld krijgen de brieven van Aisha en Marco Kroon een speciale plek.

Muziek
Ook dit jaar draagt een aantal muzikanten en artiesten bij aan Nederlandse Veteranendag. Zangeres Anneke van Giersbergen treedt op in de Ridderzaal met een ensemble van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en zingt het Wilhelmus tijdens de medaille-uitreiking op het Binnenhof. Veteraan en zanger Dennis Kroon schreef de muziek voor de televisie- en radiospot van Veteranendag en treedt op het Malieveld op. Op het hoofdpodium speelt de Boston Tea Party nummers uit de Veteranen Top 50 2016, daarna komt de Koninklijke Militaire Kapel op met O’G3NE.

Overige bijzonderheden
Ieder jaar komen duizenden bezoekers per trein naar Veteranendag. In de ochtend heet het NS Harmonieorkest hen welkom met een optreden voor station Den Haag Centraal.
Tijdens de eerste editie van het Veteranendag Voetbaltoernooi nemen 15 teams van militaire veteranen het tegen elkaar op in het Kyocera-stadion. Het winnende team speelt tegen een team van ADO-veteranen. Op het Malieveld wordt een compilatie van hoogtepunten uit het toernooi getoond.
Motorvereniging Dutch Marines Brotherhood komt dit jaar met hun Kids Trike Day naar het Malieveld. Met de jaarlijkse Kids Trike Day bezorgen de motorrijders kinderen van overleden veteranen en veteranen met lichamelijke of psychische klachten een onvergetelijke dag door ze mee te nemen op een dagje uit achterop de motor. Aan de tocht doen ongeveer 50 motoren mee.

Programma
09:00 uur Festivalterrein Malieveld open voor iedereen. Met o.a. ontmoetingsplekken voor veteranen, militaire voertuigen, boeken en kunst van veteranen, F16-simulator en informatiemarkt. Voor kinderen is er de Kids Corner met o.a. klimtoren en hindernisbaan. Daar ook een speciale plek voor de winnende brief schrijfwedstrijd en het stripboek Op Missie 2.
10:20 uur Muzikaal en filmisch programma in Ridderzaal voor genodigden met o.a. Z.K.H. Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert, zangeres Anneke van Giersbergen, ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht, veteranen Dutchbat III, atleten Invictus Games, winnaar schrijfwedstrijd en dragers Militaire Willems-Orde.
11.00 uur Optreden NS Harmonieorkest Centraal Station Den Haag. Start optredens muziektent Malieveld met o.a. veteraan Dennis Kroon, Renee van Bavel, DJ Lars Filippo en Wieteke van Dort.
11:30 uur Ceremonie op het Binnenhof voor genodigden. Uitreiking herinneringsmedailles aan 70 veteranen net terug van missie en na afloop overhandiging boekje mooiste inzendingen schrijfwedstrijd aan Z.M. Koning Willem-Alexander door klas Gooise Praktijkschool Hilversum. Aankomst Kids Trike Day op Malieveld.
12.00 uur Aankomst veteranen motorrijders op Malieveld
13:15 uur Start defilé door Haagse binnenstad en fly-past voor iedereen toegankelijk.
14:30 uur Start optredens hoofdpodium Malieveld met O’G3NE, Koninklijke Militaire Kapel en Boston Tea Party.
18:00 uur Einde programma Malieveld

Over Nederlandse Veteranendag
Nederland telt ruim 117.000 veteranen. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Veteranendag in Den Haag.
Daarnaast ondersteunt het Comité initiatieven van en voor veteranen, gemeenten bij hun lokale veteranendagen, het educatieprogramma Veteraan in de Klas en het dragen van de Witte Anjer als blijk van waardering voor veteranen.

Voor verhalen van veteranen en meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de app-stores.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu