Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Mannen over menstruatie

Datum: dinsdag 8 maart 2016

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 8 maart 2016 -

Hoe zit het ook alweer? Voor veel mannen is menstruatie een weggezakte biologieles. Zo zou een vrouw tijdens haar ongesteldheid maar liefst een halve liter bloed verliezen en is een tampon in staat om een vrouw te ontmaagden. SCA, bekend van persoonlijke hygiënemerken zoals Libresse, Tempo, Demak'Up, Edet en Tena, deed onderzoek naar de kennis en houding van Nederlandse mannen tussen de 16 en 60 jaar over het onderwerp menstruatie. En daaruit blijkt dat er nog aardig wat vooroordelen en misvattingen bestaan. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, lanceert SCA een video, waarin mannen over dit vrouwenonderwerp aan het woord komen. Het doel hiervan is om het onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken en zo een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het wereldwijde taboe dat er op menstruatie rust.

Video: https://youtu.be/F4xU33QZP-w

Misvattingen en mythes
Bijna 30% van de mannen vindt menstruatie maar een vieze aangelegenheid. Maar er bestaat dan ook nog flink wat onwetendheid:
- Ruim een derde van de mannen is ervan overtuigd dat een vrouw maar liefst een halve liter bloed verliest als ze ongesteld is. In werkelijkheid is dit 60 tot 80 milliliter;
- Bijna de helft denkt (ten onrechte!) dat een vrouw niet zwanger kan raken wanneer zij ongesteld is;
- Een zesde gelooft dat slapen met een tampon in voor een vrouw gevaarlijk is;
- De helft van de mannen is van mening dat menstruatie nare geurtjes bij een vrouw veroorzaakt;
- 29% denkt dat een vrouw ontmaagd kan worden door een tampon.
Ondanks de misvattingen geeft slechts 13% van de heren aan meer te willen weten over menstruatie. Om die groep mannen te bedienen en menstruatiemythes uit de wereld te helpen, bundelden SCA en Libresse alle fabeltjes op een platform met tekst en uitleg over hoe het wél zit.

"Chagrijnig? Ze is vast ongesteld"
Dat menstruatie een omstreden onderwerp is, blijkt onder meer uit eerder, wereldwijd onderzoek van SCA*. Een derde van de meisjes in Zuid-Afrika kan niet naar school wanneer zij ongesteld is, omdat zij dan als onrein worden beschouwd. In sommige delen van Suriname mogen vrouwen niet koken tijdens hun menstruatie en in Bangladesh missen vrouwen circa zes dagen werk per maand. In veel culturen ondervinden vrouwen dus vanaf jongs af aan een achterstand door het taboe dat er op menstruatie rust. Maar ook in Nederland bestaan er vooroordelen. Eén op de vijf mannen die een relatie hebben met een vrouw, vindt dat hun vrouw of vriendin zich aanstelt wanneer zij klaagt over menstruatiekrampen. Ruim de helft van de mannen geeft toe ongesteldheid wel eens als onderwerp gebruikt te hebben om mee te plagen of te treiteren.

Menstruatiefobie
De vooroordelen zijn verklaarbaar: een kwart van de mannen blijkt het ongemakkelijk te vinden om over menstruatie te praten. En 15% vindt het gênant om tampons, inlegkruisjes of maandverband aan te schaffen in de winkel. Tijd om het onderwerp bespreekbaar te maken en hierdoor wederzijds begrip tussen man en vrouw te vergroten. Want toegegeven, sommige vrouwen zijn wel wat humeuriger als zij ongesteld zijn. Volgens tweederde van de mannen is hun vriendin of vrouw sneller chagrijnig en 37% heeft vaker ruzie tijdens deze periode van de maand. En dan zeggen mannen dus best begripvol te zijn: 46% legt hun meisje extra in de watten wanneer zij ongesteld is.

Wereldwijd taboe
"Een hygiënische menstruatie is een fundamenteel recht van vrouwen", vindt Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij SCA Benelux. Het bedrijf wil het taboe op menstruatie voor vrouwen en meisjes over de hele wereld doorbreken, onder meer door het geven van onderwijs en voorlichting. "In veel landen zorgt menstruatie voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar ook in Westerse landen wordt nog steeds geheimzinnig gedaan over menstruatie. Door onwetendheid en onbegrip dragen mannen bewust of onbewust bij aan een maatschappelijk stigma. Door een bijdrage te leveren aan een op kennis gebaseerde, publieke dialoog, willen we de mogelijkheid van een betere hygiëne voor vrouwen en meisjes overal ter wereld versterken. En daarmee willen we alle belanghebbenden beïnvloeden: Jong en oud, vrouw en man."

Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door SCA in samenwerking met Panelwizard. Ruim 1.000 Nederlandse mannen tussen de 16 en 60 jaar werden ondervraagd over hun kennis en houding met betrekking tot het onderwerp menstruatie. Bij 1.006 afgenomen vragenlijsten valt met een betrouwbaarheid van 95% te concluderen dat de steekproefuitkomst maximaal 3,1% zal afwijken van de werkelijke situatie. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding.

Over SCA
SCA is een toonaangevend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf. De Groep ontwikkelt en produceert duurzame personal care-, tissue- en bosproducten. Verkoop vindt plaats in ongeveer 100 landen via een aantal sterke merken, waaronder wereldwijd TENA en Tork en regionaal Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo en Vinda. Als Europa's grootste particuliere boseigenaar, legt SCA een bijzondere nadruk op duurzaam bosbeheer. De Groep heeft rond de 44.000 medewerkers en de verkoop in 2015 bedroeg 12,3 miljard EURO. SCA is gesticht in 1929, heeft zijn hoofdkwartier in Stockholm, Zweden en is genoteerd op de NASDAQ OMX Stockholm. Voor meer informatie, ga naar www.sca.nl.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu