Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Christie van der Haak ontvangt Ouborg Prijs 2015

Datum: dinsdag 20 oktober 2015

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 20 oktober 2015 -

Op 27 november a.s. wordt beeldend kunstenaar Christie van der Haak vanwege haar grote en rijke oeuvre gelauwerd met de Ouborg Prijs 2015. Tegelijkertijd opent haar tentoonstelling Sproken / Fairy Tales in Gemeentemuseum Den Haag. De jury waardeert haar veelzijdigheid, de overtuigende manier waarop ze zich met haar werk op het grensvlak van kunst en design beweegt, zich van uiteenlopende materialen en technieken bedient, en haar niet aflatende bezieling en passie op anderen weet over te dragen.

Juryvoorzitter Arno van Roosmalen: "Onlangs was het werk ‘Heda’ (2015) van Christie van der Haak te zien op de belangrijke internationale beurs Design Miami / Basel. Het kon op belangstelling rekenen van verzamelaars uit de hele wereld. In 2013 was Van der Haaks werk al te zien in Gemeentemuseum Den Haag. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Delfts Wit - Het is niet alles Blauw dat in Delft blinkt ontwierp ze een installatie die de perfecte ambiance vormde voor het Delfts Wit. In het Stedelijk Museum Schiedam maakte Van der Haak een indrukwekkende stijlkamer als onderdeel van de tentoonstelling 'Schilderkunst op drift' (2014). En onlangs kreeg ze de vrije hand van Museum De Lakenhal en ontwierp 'Nieuw Leids Laken', dat bij de heropening van dit Leidse museum in productie wordt genomen.

Deze greep uit het recente verleden illustreert de reikwijdte van Christie van der Haak, zowel geografisch als institutioneel. En het zijn precies die motieven, de kwaliteit van het oeuvre en het lokale en (inter)nationale belang daarvan, op grond waarvan de Ouborg Prijs wordt toegekend aan Haagse kunstenaars. Was de jury daarom alleen al overtuigend eenstemmig in de toekenning van de Ouborg Prijs 2015 aan Christie van der Haak, dan werd die overtuiging nog versterkt door de waardering voor de enorm inspirerende en stimulerende invloed die zij, als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten heeft gehad op generaties beeldend kunstenaars." De officiële uitreiking van de Ouborg Prijs gaat gepaard met de verschijning van ‘Sproken / Fairy Tales’, een rijk geïllustreerd boek ontworpen door Studio Renate Boere dat wordt uitgegeven door Stroom Den Haag / Jap Sam Books en de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.

Ouborg Prijs De Ouborg Prijs, een stadsprijs vernoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), wordt om de twee jaar aan een Haagse kunstenaar toegekend voor een oeuvre dat zowel lokaal als (inter)nationaal van grote betekenis is. De toekenning van de Ouborg Prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000, een publicatie uitgegeven door Stroom Den Haag en een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Jury Ouborg Prijs 2015 Mischa Andriessen (schrijver en dichter, recensent beeldende kunst bij Financieel Dagblad en muziek bij Trouw), Marcel van Eeden (beeldend kunstenaar, laureaat in 2013), Nathalie van der Lely (hoofdredacteur Jegens & Tevens, kunsthistoricus, docent beeldende vorming), Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag, juryvoorzitter), Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag). De prijs werd tot nu toe toegekend aan: Chistie van der Haak (2015), Marcel van Eeden (2013), André Kruysen (2011), Justin Bennett (2009), Zeger Reyers (2007), Ben van Os (2005), Hans van der Pennen (2003), Vojta Dukàt (2001), Philip Akkerman (1999), Auke de Vries (1997), Martin Rous (1996), Dick Raaijmakers (1995), Tomas Rajlich (1994), Lotti van der Gaag (1993), Gerard Fieret (1992), Wil Bouthoorn (1991), Frans Zwartjes (1990).


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu