Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Politiepersoneel met Islamitische achtergrond vaak gediscrimineerd

Datum: dinsdag 14 april 2015

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 14 april 2015 -

De korpschef van de Nationale Politie hekelt in een interne blogtekst voor politiepersoneel de cultuur van uitsluiting, het discrimineren en respectloos behandelen van islamistische politieagenten maar ook burgers die moslim zijn. Korpschef Gerard Bouman schreef de blogtekst op 16 februari maar donderdag 8 april citeerde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken) passages uit de tekst.

In zijn blogtekst schrijft de korpschef (zie onderstaande afbeelding) bijvoorbeeld: 'Jaren her ontmoette ik als korpschef van Haaglanden een jonge agente van Marokkaanse origine. Tijdens een werkbezoek aan haar wijkbureau sprak zij mij aan. Over een fenomeen dat nu nog veel heftiger speelt dan toen: grapjes en terloopse opmerkingen die haar herkomst en geloof raakten. Niet incidenteel, maar elke dag. Niet één collega, maar vrijwel iedereen. Vaak ongetwijfeld leuk bedoeld, maar toch. Hoe mateloos irritant en kwetsend zoiets op haar overkwam. Hoe unheimisch dat voelde en hoe moedeloos het stemde. Het kwam haar werkelijk de strot uit'.

Bouman geeft ook andere voorbeelden van misstanden binnen het politiekorps met betrekking tot moslims. Zo heeft een leidinggevende in het bijzijn van tientallen politieagenten aan aan collega gevraagd of deze aan het radicaliseren is omdat hij een baard liet staan. Er zijn incidenten geweest waarbij politieagenten, in het bijzijn van een islamitische collega, het hadden over 'kutmoslims' en dat 'ze die moskeeën maar in de fik moeten steken'. Tevens zouden er burgers die moslim zijn bewust worden gedupeerd door racistische en discriminerende politieagenten. Bouman schrijft daarover: 'Kunt u zich voorstellen hoe het voelt als uw medesurveillant besluit een burger van de straat te plukken 'omdat die moslim vast wel een bomgordel zal dragen'. Een burger die alleen een koran en een gebedskleed bij zich blijkt te hebben en toch geboekt wordt als potentieel terrorist. Wat er dan door iemand heengaat die toegewijd politieman of moslim is?'

Bouman schrijf in zijn blogtekst: 'Er zijn politiemensen in uw omgeving die het gewoon niet meer trekken om elke dag weer uitleg te moeten geven over IS, Parijs, Marokkanen en vult u verder zelf maar in'. In zijn blogtekst citeert de korpschef uit een email van een politieagent die moslim is: 'Niet alle medewerkers durven voor zichzelf op te komen, zeker niet als de teamleider degene is die de uitspraken maakt. Het doet me als mens dan ook veel als een collega huilt, omdat die zich gekleineerd voelt EN de bejegening goedpraat om het maar een plekje te geven'.

Dat politieagenten die moslim zijn dit precies zo ervaren blijkt uit de urgentie waarmee de politie nu een landelijk visiedocument aan het opstellen met betrekking tot het probleem aandacht. De politiechef van de Eenheid Den Haag is van mening dat vooral de leidinggevenden meer verantwoording moeten nemen. 'Op de lange termijn zijn vooral de leidinggevenden aan zet. Samen met de netwerken binnen de politie krijgen zij een grotere rol om signalen van uitsluiting naar boven te krijgen. Als er collega’s zijn die anderen doelbewust kwetsen, zijn daar disciplinaire maatregelen voor', aldus kopschef Paul van Musscher. De korpschef van de Eenheid Amsterdam heeft met twintig politieagenten uit zijn korps gesproken waarvan tien overwegen de politie te verlaten. 'Wat mij het meeste raakt is dat sommige islamitische collega’s het gevoel hebben dat ze niet meer vertrouwd worden door hun eigen collega’s', aldus korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg (zie ondertsaande afbeelding).

In 2013 werd uit een reportage van Omroep West duidelijk dat politieagenten van de Eenheid Den Haag zich schuldig maken aan buitensporig geweld tegen buitenlanders in de Schilderswijk. Drie oud-agenten en verschillenden slachtoffers vertellen over mishandelingen, intimidatie en buitenproportioneel geweld. Uit die verklaringen wordt duidelijk dat er bij politiebureau De Heemstraat al jarenlang een cultuur van geweld, intimidatie en racisme bestaat. De oud-agenten hebben het over 'discriminatie, intimidatie en mishandeling op het politiebureau De Heemstraat'. Voordat politieagenten de straat omgingen zouden ze uitspraken hebben gedaan zoals: 'we gaan weer op Marokkanen jagen' en 'we gaan naar de Gaza-strook'. Bouman eindigt zijn blogtekst waar hij begonnen is: met de Marokkaanse politieagente. 'Ik weet niet of de Marokkaanse agente van weleer nog bij ons in dienst is. Ik sluit niet uit dat zij gekozen heeft voor een werkkring met meer respect. Het zou begrijpelijk, maar betreurenswaardig zijn. Want wij hebben haar en alle ‘anderen’ hard nodig. In deze tijd en in de toekomst. Om waar te maken dat wij werkelijk een politie voor iedereen zijn. Zonder uitzondering. Laten wij ons dan daar ook naar gedragen en zorgzaam zijn. Binnen en buiten'.

Bron: Crimeschene Pro




Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu