Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Voormalig Blackwater-beveiliger krijgt levenslang voor schietpartij Nusoor Square

Datum: dinsdag 14 april 2015

Bron: Actueel Nieuws

Verenigde Staten , 14 april 2015 -

Voormalig Blackwater Worldwide-beveiliger Nicholas Slatten is maandag door een Senior US District Court veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op 14 Irakezen op 16 september 2007 in Bagdad. Zijn voormalige collega's Paul Slough, Evan Liberty en Dustin Heard werden veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor doodslag. Op 16 september begonnen de Blackwater-beveiligers op het Nusoor Square met automatische vuurwapens te schieten op Irakezen. Ook gebruikten de vier beveiligers granaatwerpers. Tijdens de schietpartij werden 17 burgers doodgeschoten. Uit FBI onderzoek werd duidelijk dat het doodschieten van 14 slachtoffers niet gerechtvaardigd was 'according to rules of engagement for private security contractors'. Slatten (op bovenstaande foto tweede van links) begon als eerste te schieten op de burgers en is door de rechter veroordeeld voor moord.

De Blackwater-beveiligers, die op dat moment diplomaten beveiligde uit de Verenigde Staten, verklaarden dat ze aangevallen werden en daarom hebben geschoten. Een auto blokkeerde de weg en ze dachten dat er een aanslag gepleegd werd. Tijdens het FBI onderzoek naar de moorden is daarvan geen enkel bewijs aangetroffen. Het Openbaar Ministerie zei dat er geen enekel reden was voor de beveiligers om te gaan schieten. Ook werd in het bepalen van de strafmaat meegenomen dat de verdachten geen moment berouw hebben getoond de afgelopen jaren.

Blackwater Worldwide is één van de privé-beveiligingsbedrijven die door de overheid van de Verenigde Staten werden ingezet tijdens het conflict in Irak. Blackwater Worldwide werdin 1997 opgericht door Erik Prince en Al Clark. Edgar D. Prince en Elsa Broekhuizen zijn de ouders van de Blackwater Worldwide oprichter en allebei van Nederlandse afkomst. De eigenlijke naam van Erik Prince is Prins. Prince (onderstaande afbeelding) is een voormalig Navy SEAL.

Blackwater Worldwide werd samen met DynCorp International en Triple Canopy Inc. door de US State Department ingehuurd voor beveiligingsopdrachten in Iraq, Afghanistan, Bosnië en Israël. Er was een intensieve samenwerking tussen de CIA en Blackwater Worldwide in Irak waarbij het beveiligingsbedrijf personen arresteerden in opdracht van de veiligheidsdienst. Die aanhoudingen waren allemaal illegaal en gebeurde voornamelijk 's nachts. Nadat Blackwater Worldwide zich had teruggetrokken uit Irak (2008) heeft het bedrijf de naam veranderd in Xe Services. Inmiddels is deze naam ook weer veranderd. Het beveiligingsbedrijf heet tegenwoordig Academi. Blackwater Worldwide had bijna 21.000 werknemers die allemaal voormalige militair of politieagent zijn. Blackwater Worldwide had alleen taken die defensief waren. Het beveiligen van personen, gebouwen en transporten. De beveiligers waren echter wél zwaar bewapend met automatische vuurwapens, explosieven, granaatwerpers en handgranaten. Alleen al tussen 2005 en 2007 waren beveiligers van Blackwater Worldwide (onderstaand privé foto genomen op één van de trainingsfaciliteiten) betrokken bij 195 schietincidenten waarbij in 163 gevallen een Blackwater-beveiliger als eerste heeft geschoten.

De procesgang die leidde tot de veroordeling van de vier Blackwater-beveiligers duurde jarenlang. In 2009 begin de rechtszaak tegen de verdachten maar op grond van procedurele fouten werd de zaak geseponeerd door rechter Ricardo Urbina. Op 22 april 2011 werden tijdens het hoger beroep voor een Federaal Gerechtshof de verdachten opnieuw in staat van beschuldiging gesteld. Nadat het Federaal Hooggerechtshof op 5 juni 2012 een hoger beroep tegen deze beslissing had afgewezen kon het proces alsnog doorgang vinden. Op 22 oktober 2014 werden de vier voormalig beveiligers schuldig bevonden door de jury tijdens het proces. Maandag 14 april werd de strafmaat bepaald Slatten, Slough, Liberty en Heard door rechter Royce Lamberth. Tijdens de rechtszitting werden ook getuigen en nabestaanden van de slachtoffers gehoord. Ongeveer dertig getuigen werden vanuit Irak overgebracht naar de Verenigde Staten voor het proces. Mohammad Kinani Al-Razzaq zijn 9-jarige zoon werd tijdens de schietpartij gedood door de Blackwater-beveiligers. 'Wat is het verschil tussen deze criminelen en terroristen?', vroeg hij de rechter. Tijdens het schietincident werden twee kinderen van 9 en 11 jaar gedood. 'Het was verschrikkelijk. Alles wat bewoog op Nusoor Square werd beschoten. Vrouwen, kinderen, tieners. Ze beschoten echt iedereen', aldus getuige Hasan Jaber. De vier veroordeelden zijn na de uitspraak onmiddellijk in beroep gegaan omdat 'er onvoldoende rekening is gehouden met de oorlogsdreiging waaraan ze blootstonden'.

Bron: Crimeschene Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu