Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Dwight S. weigert te getuigen in rechtbank

Datum: woensdag 8 april 2015

Bron: Actueel Nieuws

Amsterdam , 8 april 2015 -

Veroordeeld moordenaar Dwight S. wil niet getuigen voor het gerechtshof in de liquidatiezaak Passage. S. kreeg eerder strafvermindering na zijn medewerking aan het onderzoek naar de moor op Thomas van der Bijl. S. heeft op 20 april 2006 Thomas van der Bijl doodgeschoten in café De Hallen (zie onderstaande foto) aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West. Tijdens zijn proces heeft hij zeer belastende verklaringen afgelegd tegen zijn 'opdrachtgevers' Fred Ros en Jesse Remmers. Maar Dwight S. wil al jaren niets meer zeggen.

'Dwight S. moet gewoon antwoord geven. Hij is het verplicht. Ik lees tussen de regels door dat hij bang is. Maar voor bedreigde getuigen bestaat gewoon een procedure. Hij maakt het justitie heel lastig', zegt het Openbaar Ministerie. S. beroept zich op zijn 'verschoningsrecht' maar heeft dat juridisch gezien helemaal niet. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de veroordeelde moordenaar meineed pleegt.

S. heeft daarmee het risico genomen dat hij maanden of zelfs jaren extra gevangenisstraf krijgt opgelegd door de rechtbank. Op 16 november 2009 werd S. uit Zoetermeer in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. De officier van justitie eiste dinsdag vier maanden gevangenisstraf omdat de veroordeeld weigert te getuigen over Fred Ros maar ook over Willem Holleeder en Dino Soerel. S. kan eveneens (een gedeelte van) de vervroegde invrijheidstelling (vi) opgelegd krijgen wanneer hij veroordeeld wordt op 21 april 2015 voor deze zaak. S. zou totaal maximaal vijf jaar extra gevangenisstraf opgelegd kunnen krijgen.

Dwight S. weigert alle vragen te beantwoorden en zelfs de vraag waarom hij niets wil zeggen beanwoordt hij niet. Het gerechtshof heeft de gedetineerde vorig jaar al laten gijzelen omdat hij als getuige weigerde te verklaren. Maar het gijzelen van een gedetineerde die al jarenlang in detentie zit is geen dwangmiddel. S. heeft hooguit een andere cel gekregen. Ook advocaat Harlequin wil niet zeggen waarom haar cliënt niets meer verklaard.

Dwight S. heeft destijds zeer belastend verklaard omdat hij en zijn familie ernstig werden bedreigt door Fred Ros. 'Jullie gaan eraan (Dwight S. en medeverdachte Remy H. - redactie Crimescene.PRO). Je zus en je moeder gaan er ook aan', zou Ros gezegd hebben. Fred Ros is inmiddels kroongetuige geworden. Misschien is er wat gebeurd in de penitentiaire inrichting of gezegd tegen zijn familie buiten. Maar het blijft merkwaardig dat de gedetineerde bijna panisch is om te getuigen. Advocaat Harlequin zei slechts dat het 'heikel' en precair' was voor S.

Verleden maand werden voor het gerechtshof in het Justitieel Complex Schiphol getuigen gehoord over de betrouwbaarheid van de verklaringen van kroongetuige Fred Ros (zie onderstaande foto). Bijvoorbeeld de ex-vriendin Donna van D. en voormalig vriend Siem Wulfse. Vrijwel alle getuigen zeiden weinig of kunnen zich niet veel herinneren. Alleen Hilversummer George van Dijk niet. George zei zelfs tegen de voorzitter van het gerechtshof: 'U moet nou even goed naar mij luisteren'. Willem Holleeder, Dick V. en Danny K. worden tevens als getuigen gehoord. Op 19 mei zal Martin Kok van de misdaadsite vlinderscrime.nl worden gehoord door het gerechtshof. Maar de meest belangrijke getuigen zijn behalve Dwight S. natuurlijk mededader Remy H. en Alex de Boer.

Alex de Boer was destijds even panisch als Dwight S. ' Weet je wat het is, jullie kunnen me geen garanties geven. Wat heb ik eraan als ik nu een verklaring afleg en ik kom vrij en ik word afgeschoten?', zei Alex de Boer tijdens verhoren. De Boer zou namelijk voordat H. en S. werden benaderd de liquidatie plegen maar heeft de opdracht 'teruggegeven' aan Ros. 'Al moet het mij een ton kosten om die informatie te kopen bij de politie. Als ik erachter kom dat je gesproken hebt. Ik schiet jou dood en je familie en je broertje en je broer en je buurvrouw', zei een woedende Ros. Alex de Boer heeft uiteindelijk ook belastende verklaringen afgelegd over Fred Ros. De Boer heeft inmiddels een andere identiteit gekregen van het Openbaar Ministerie. Dwight S. hoeft die angst niet meer te hebben want Fred Ros is zélf een overeenkomst aangegaan met het Openbaar Ministerie.

Vooralsnog blijft het een onbeantwoorde vraag waarom de veroordeelde moordenaar ineens niet meer wilt zeggen of naar een rechtbank wilt komen voor een getuigenverhoor. Want ook dat laatste moet gebeuren met dwangmiddelen omdat de gedetineerde weigert te komen. Maar de geliquideerde Thomas van der Bijl en Kees Houtman waren ook bang om te verklaren. 'Ze vermoorden me als ik praat met de politie', zeiden ze voordat ze werden doodgeschoten. 'Ze hebben me gezegd dat ze me vermoorden als ik met de politie praat. Ik weet verder niks. Misschien ben ik een beetje bang voor mezelf, ben ik bang voor represailles', verklaarde Van der Bijl later aan rechercheurs van de Nationale Recherche.

Bron: Crimeschene Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu