Categorieën


Vijf belangrijkste vragen over vogelgriep

Delen:
  • A
  • A

BARNEVELD - Het ministerie van Economische Zaken maakte zondag bekend dat het landelijke vervoersverbod is vervangen door een regionale aanpak. Rond de besmette bedrijven in Kamperveen, Hekendorp en Ter Aar mag er in een straal van 10 kilometer nog steeds geen pluimvee vervoerd worden. Wij geven antwoord op vijf relevante vragen over de ziekte.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is de naam van een bij vogels uiterst dodelijke variant van het griepvirus. Vogelgriep is strikt genomen dan ook niet één ziekte, maar een bijnaam die opduikt als er op een zeker moment veel vogels overlijden aan de kippengriep. 

Kan ik nog eieren kopen en eten?

Zieke kippen en eieren van zieke dieren kunnen zonder probleem worden gegeten. Het virus kan via eieren of vlees niet overspringen op de mens, mits het goed gekookt of gebakken is. Overigens belanden zieke of vermoedelijk zieke dieren niet in de winkel: geruimde dieren worden vernietigd, niet verkocht. 

Welke dieren kunnen vogelgriep krijgen?

Alle vogels kunnen vogelgriep krijgen. Met name eenden, kalkoenen en kippen zijn er bevattelijk voor.

Kunnen mensen ook besmet raken?

Besmetting van mensen met vogelgriep is een medische zeldzaamheid, maar kan wel. Normaal gesproken is de mens zo goed als ongevoelig voor pluimvee-griep. Mensen die besmet zijn, merken de vogelgriep als een milde griep. Toch kan het ook voor mensen een gevaarlijk virus zijn: in 2003 is een dierenarts overleden aan vogelgriep. Na besmetting kan het bij mensen 7 tot 10 dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De symptomen houden zeker 5 dagen aan.

Wat zijn de nieuwste maatregelen voor bedrijven?

Nederland wordt opgedeeld in 4 regio’s. De contacten tussen deze regio's wordt zo minimaal mogelijk. De twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) vallen elk in een andere regio. Deze twee pluimveerijke gebieden bevinden zich in een andere regio dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden (Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen). Daarnaast zijn er aanvullende hygiëne maatregelen voor vervoerders. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht. Daarna moeten de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet worden. Het verplaatsen van pluimveemest blijft verboden, omdat dit aan aanzienlijk risico met zich meebrengt. 

Bron: Omroep Gelderland

 

 

 
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland