Categorieën


Militairen berecht wegens joyriding en diefstal

Delen:
  • A
  • A

ARNHEM - Voor de rechtbank van Arnhem zijn maandagochtend twee militairen voorgekomen die verdacht worden van diefstal en joyriding.

Militaire Mercedes

Ze zouden in de nacht van 25 op 26 april 2013 het munitiecomplex van de infanterie Schietkamp in Harskamp zijn binnengedrongen en voor 935 kilo aan hulzen voor munitie hebben gestolen. Ook worden de militairen ervan verdacht die nacht zonder toestemming in een militaire Mercedes te hebben gereden. Dat bleek onder meer uit de kilometerstand. Bovendien werd het voertuig in die nacht ook geflitst bij een snelheidscontrole.

Verkoop van hulzen

Eén van de verdachten zou al sinds 3 december 2012 hulzen hebben gestolen. Een getuige heeft verklaard dat er meerdere keren hulzen zijn verkocht aan een recyclebedrijf in Harderwijk, ook op 26 april 2013. Dat gaf de militair voor de rechtbank ook toe, maar hij verklaarde dat hij in de bewuste nacht alleen maar in de omgeving van Amersfoort heeft gereden en dat hij zeker niet in Harskamp is geweest en dus ook niet kan zijn geflitst. Later zei hij ook dat hij mogelijk in de omgeving van Ede is geweest. De verdachte vond het dat geen joyriding. "Privé en werk lopen bij mij constant door elkaar. Ik heb die auto vijf dagen per week tot mijn beschikking, maar moet bereikbaar zijn en altijd terug kunnen rijden naar de kazerne. Nee, dat mag niet en de Marechausse noemt dit joyrijden."

Opbrengst in eigen zak

Op 26 april heeft hij wel kisten ingeleverd met hulzen van losse flodders, die niet gebruikt waren bij een militaire oefening. Defensie heeft volgens de verdachte duidelijke regels over het inleveren van hulzen van scherpe munitie. Voor de verkoop van hulzen zijn geen specifieke regels. Van de opbrengst werden vaak nieuwe producten aangeschaft ten behoeve van defensie, maar de verdachte stak de opbrengst van de verkoop in eigen zak. Bij de Marechaussee legde hij eerder een andere verklaring af, omdat hij vanwege privé-omstandigheden zo snel mogelijk naar huis wilde. Daarbij noemde hij ook de naam van de andere verdachte. Diens betrokkenheid trok hij voor de rechtbank weer terug.

Integriteit aangetast

De tweede verdachte was daar boos over. "Het heeft mijn integriteit aangetast. Mijn trots is mij afgenomen en ik zit nu door deze toestand al een jaar thuis op non-actief." Hij verklaarde wel eens bij recyclingsbedrijven te zijn geweest, ook in het gezelschap van de andere verdachte. Maar waarschijnlijk niet op 26 april, de dag van de verkoop van de hulzen. Zijn telefoon is die dag wel gebruikt voor contact met een recyclingbedrijf, maar de verdachte ontkent dat hij dat zelf heeft gedaan. Later die dag haalde hij zijn persoonlijke bezittingen, inclusief de telefoons, weer uit de auto. "Maar ik heb nog nooit in mijn leven hulzen verkocht. Daar heb ik mij nooit mee ingelaten. Daar brand ik mijn vingers niet aan."

Rondreizende telefoons

Hij kwam volgens de Marechausse op 26 april praktisch tegelijkertijd met de eerste verdachte tegen 06.45 uur aan op de kazerne in Amersfoort. "Dat is niet vreemd, iedereen kwam altijd op die tijd aan", was zijn verklaring. "Ik heb hem toen niet gezien. Dat mijn telefoon die nacht contact heeft gemaakt met bepaalde zendmasten, komt omdat die met mijn persoonlijke spullen bij mijn militaire uitrusting in die MB (Mercedes Benz -red.) lagen. Ik weet niet precies meer welke MB, maar mijn telefoons lagen erin. Die hebben een rondreis gemaakt."

 

Bron: Omroep Gelderland

 

 
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland

Ruud Pol
Weer onschuldige ambtenaren waar men op deze wijze makkelijk van af wil komen Heeft vast te maken met bezuinigen.Geen stijl.

Chantal
Dat onze helden zo makkelijk veroordeeld kunnen worden vind ik een grote schande!