Categorieën


Geen vogelgriep vastgesteld in 10 km zone

Delen:
  • A
  • A

WEZEP - Er is geen vogelgriep aangetroffen op de 32 bedrijven in de 10 kilometerzonerond het besmette pluimveebedrijf in Kamperveen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken na onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Afgelopen vrijdag werd een bedrijf in Kamperveen geruimd nadat er vogelgriep was vastgesteld. Twee bedrijven in de directe omgeving werden ook geruimd nadat er bij eenden op een van deze bedrijven klinische verschijnselen van vogelgriep waren geconstateerd.

Burgemeester blij en opgelucht

Burgemeester Hoogendoorn van Oldebroek is erg blij en opgelucht. 'Ik was al positief gestemd, omdat er dit weekend geen meldingen binnenkwamen van zieke en dode dieren in de gemeente. Dat is wat je bij dit agressieve virus wel zou verwachten, legt Hoogendoorn uit.

Eendenbedrijf Barneveld

Afgelopen weekeinde was al duidelijk dat het pluimveebedrijf in Barneveld dat zaterdag is geruimd niet besmet is met vogelgriep. Er werden 8000 eenden preventief geruimd, omdat het bedrijf was bezocht door een vrachtwagen die ook bij een besmet bedrijf in Kamperveen was geweest. Dat bedrijf in Kamperveen was getroffen door de zeer besmettelijke variant van vogelgriep, H5N8.

De eendenhouder is tevreden over hoe het allemaal gegaan is. 'Ik ben blij voor de hele omtrek dat er bij mij geen vogelgriep is vastgesteld. De lege stallen worden nu ontsmet. Ik verwacht dat er binnen 2 à 3 weken weer eenden zitten. Financieel wordt alles vergoed. Dat ik nu even niet kan werken, hoort bij de economische risico's. Uiteraard waren we in het begin geschrokken, maar wij komen er wel weer bovenop.'

Bron: Omroep Gelderland

 

 
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland