Categorieën


Bedrijf met 8000 eenden in Barneveld geruimd

Delen:
  • A
  • A

In Barneveld wordt vandaag een bedrijf met 8000 eenden uit voorzorg geruimd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. De ruiming staat op het punt van beginnen. Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf is bezocht door een vrachtwagen die eerder het met vogelgriep besmette eendenbedrijf in Kamperveen had aangedaan.

Op het erf van de pluimveehouder staat een grote witte gastanker om de eenden te vergassen. Het personeel van de NVWA wacht ook op het terrein tot ze aan het werk kan. Een mobiele douche en toilet zijn geplaatst en er staan ambulances klaar voor het geval er zich ongelukken voordoen. Alles lijkt gereed te staan om met de ruiming te kunnen beginnen.
 
Geen enkel risico
Volgens het ministerie zijn er op dit moment geen verdenkingen van vogelgriep in Barneveld. Toch neemt staatssecretaris Dijksma gezien de ligging van het eendenbedrijf in het pluimveerijke gebied geen enkel risico. 'Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen.'

Ook de gemeente Barneveld benadrukt dat de eenden van het bedrijf geen symptomen van de vogelgriep vertonen. In het dorp worden dan ook geen verdere maatregelen genomen.

10-kilometerzone
Gert-Jan Oplaat van de Vakbond Pluimveehouders pleitte eerder al voor preventieve ruiming van alle bedrijven in de directe omgeving van de besmette pluimveebedrijven. De nu ingestelde 10-kilometerzone rond Kamperveen loopt door tot in Gelderland. In de gemeente Oldebroek zijn 23 pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep. Ze zijn in afwachting van de uitslag.

Begrip voor de maatregel
Oplaat vreest voor verspreiding van het virus naar de Veluwe. Hoewel de ruiming in het kloppend hart van de pluimveesector is, zorgt dit volgens hem niet voor onrust. 'Het is puur uit voorzorg. We zijn blij dat er nu wordt doorgepakt.' Volgens burgemeester Van Dijk van Barneveld is er begrip voor de maatregel, ook bij het getroffen bedrijf.

Vrijdagavond was er in Kampen een informatiebijeenkomst over de vogelgriep. Gelderland telt 518 pluimveebedrijven. De huidige variant van vogelgriep is overigens niet gevaarlijk voor mensen. 

Bron: Omroep Gelderland
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland