Categorieën


Emotionele info-avond over vogelgriep Kampen

Delen:
  • A
  • A

Omdat bij veel mensen de uitbraak van mond- en klauwzeer nog vers in het geheugen ligt, verliep de informatieavond in Kampen over vogelgriep emotioneel. De bijeenkomst werd gehouden, omdat in Kamperveen pluimveebedrijven door vogelgriep zijn getroffen.

In een cirkel van 10 kilometer worden bedrijven onderzocht, waaronder 23 in de gemeente Oldebroek. Burgemeester Hoogendoorn van die gemeente was daarom ook aanwezig. Er kwamen zo'n 30 inwoners op de informatieavond af. Die wilden onder meer weten of ze ziek kunnen worden door de vogelgriep. Dat is bijna onmogelijk, zeiden deskundigen. Het risico is het grootst voor mensen die in de stallen in contact zijn geweest met zieke of dode kippen.

Sprekers
Burgemeester Koelewijn van Kampen opende de bijeenkomst. Hij zei dat hij rond middernacht definitief te horen kreeg dat er in Kamperveen vogelgriep was vastgesteld. Na Koelewijn gaven Haddon Voortman van de NVWA, een arts infectieziekten en een dierenarts een toelichting en beantwoordden ze vragen.

Eén bedrijf geruimd
Het eerste bedrijf is inmiddels geruimd. De kippen zijn vergast. De stal blijft 14 dagen op slot. Daarna reinigt de eigenaar de ruimte, wordt een week gewacht en wordt de stal nog eens schoongemaakt. Dan pas kan het bedrijf weer worden vrijgegeven.

Bron: Omroep Gelderland
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland