Categorieën


COA wil niet strenger kijken naar samenstelling asielzoekers na vechtpartij

Delen:
  • A
  • A

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is niet van plan om strenger naar de samenstelling van bevolkingsgroepen in asielzoekerscentra te kijken. Dit liet het orgaan vrijdag desgevraagd weten na een massale vechtpartij tussen naar verluidt tientallen Syriërs en Eritreeërs in Overloon. Ook de lokale politiek zinspeelt niet op maatregelen.

De ruzie vloeide mogelijk voort uit wekenlange irritaties over en weer tussen de bevolkingsgroepen, suggereren buurtbewoners. Geluidsoverlast en een hierop volgende woordenwisseling was volgens het COA de aanleiding van de massale vechtpartij. 

Bij de vechtpartij speelden afkomst en religie geen rol, zegt het COA. "Het heeft dan ook geen zin om strenger naar de samenstelling van bevolkingsgroepen te kijken", vertelt een woordvoerder.

Gemeente reageert niet
Vanwege de vechtpartij, waarbij vijftien gewonden vielen, is een deel van de asielzoekers overgeplaatst. Op die manier probeert het COA de rust in het centrum te laten wederkeren. Drie opgepakte mannen zijn inmiddels weer op vrije voeten. Zij kregen een proces-verbaal. 

De gemeente Boxmeer weigert voorlopig enig commentaar te geven op het incident. Ze verwijst door naar het COA en de politie voor inhoudelijke informatie. Het is niet duidelijk of de gemeente dan ook eventueel maatregelen treft om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 

'Overdreven om ze terug te sturen'
Voorlopig lijkt de gemeenteraad eveneens niet te zinspelen op maatregelen. Het CDA en de Lokale Onafhankelijke Fractie, twee van de drie grootste partijen, kijken nu nog de kat uit de boom. "Bij iedere club zijn er raddraaiers, dus ook bij asielzoekers. Pas als er nog één incident is, gaan we erover overleggen", zegt Twan Stiphout van het CDA. 

Lees het artikel verder op Omroep Brabant
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland