Categorieën


Inwoners van Overijssel slachtoffer van criminelen, wie zijn dit?

Delen:
  • A
  • A

Verschillende inwoners van Overijssel zijn de afgelopen maanden slachtoffer geworden van criminelen die met hun bankgegevens aan de haal zijn gegaan. Van de rekeningen van de gedupeerden zijn duizenden euro's opgenomen.

De politie vraagt er in het opsporingsprogramma Onder de Loep aandacht voor. Er zijn drie voorbeelden van in Haarle, Dedemsvaart en in Dalfsen. In Haarle en Dedemsvaart hebben criminelen waarschijnlijk via internet de bankgegevens van hun slachtoffers achterhaald.

Er werden -zonder dat de rekeninghouders dat wisten- nieuwe pasjes aangevraagd en die werden in de post onderschept. Ook wisten de criminelen achter de pincode te komen, waarna in Almere, in Amsterdam en op luchthaven Schiphol grote bedragen werden opgenomen met de nieuwe pasjes.

 

 

Klassieke babbeltruc in Dalfsen Een bejaarde man in Dalfsen werd op een klassieke manier benaderd door criminelen met een babbeltruc. Hij werd gebeld dat hij een nieuwe bankpas zou krijgen en een man die zich voordeed als medewerker van de bank zou dat meteen bij hem thuis komen regelen. De man kreeg te horen dat het nieuwe pasje nog niet klaar was. Toch moest de oude pas worden geblokkeerd. Om het slachtoffer tegemoet te komen is de 'bankmedewerker' met hem vijftig euro gaan pinnen om de tijd tussen de oude en de nieuwe bankpas te overbruggen. De zogenaamde bankmedewerker kreeg de oude pas mee en nog dezelfde dag is met de pas duizenden euro's gepind door een onbekende vrouw.

 

 

Tips om misbruik te voorkomen De politie waarschuwt rekeninghouders voorzichtig te zijn met hun gegevens. Mailtjes met daarin linkjes moet je niet vertrouwen. Alleen na het inloggen tijdens het internetbankieren zijn berichten te lezen over nieuwe bankpassen. Ook belt een bank niet zomaar over een nieuwe pas. Wie geen internetbankieren heeft, krijgt daarover eerst een brief met een aankondiging. Pas later wordt de pas apart verzonden. In alle gevallen is het raadzaam om meteen zelf met de bank te bellen als er sprake is van een nieuwe pas, terwijl u die niet hebt aangevraagd. Op de website Veilig internetten zijn tips te vinden om zaken als phishing te voorkomen.

Bron: RTV Oost
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland