Categorieën


Spoorbrug over nieuw Máximakanaal te laag

Delen:
  • A
  • A

De spoorbrug over het nieuwe Máximakanaal bij Rosmalen is te laag. Rijkswaterstaat en ProRail hebben dat vorige maand ontdekt en donderdag bekendgemaakt. Technisch manager Evert Aukema van Rijkswaterstaat noemde de ontdekking een onaangename verrassing.

De 40 meter lange brug voor het treinverkeer tussen Den Bosch en Oss is maximaal vier centimeter te laag. Als het aan Rijkswaterstaat ligt wordt de brug opgehoogd, , maar er wordt ook gedacht aan een aanpassing aan de onderkant van de brug. 

Herstelmogelijkheden
Volgens ProRail is bouwer Boskalis verantwoordelijk. Boskalis onderzoekt de herstelmogelijkheden. Het is nog onduidelijk of de brug kan worden aangepast zonder gevolgen voor het treinverkeer. Boskalis laat weten dat er relatief eenvoudige oplossingen zijn die zeer beperkt impact hebben. 

Voor de opening van het kanaal zijn er geen gevolgen. Schepen kunnen vanaf 19 december over het nieuwe kanaal om Den Bosch, omdat het waterpeil wordt verlaagd. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "We hebben die genomen om het kanaal toch voor het eind van het jaar in gebruik te kunnen nemen. Dat was onze belofte aan de binnenvaartsector", laat de woordvoerster weten. "We kunnen het water peil reguleren, maar we moeten wel de veiligheid van het scheepvaartverkeer kunnen waarborgen."

Rijkswaterstaat is in gesprek met ProRail. "We wachten op een definitief voorstel van ProRail voor een oplossing", aldus de woordvoerster. 

Geen containerschepen door Den Bosch
Door de laatste dam weg te graven is het Máximakanaal donderdag aangesloten op de Zuid-Willemsvaart. Rijkswaterstaat is de komende weken nog bezig met het testen van twee nieuwe sluizen. Containerschepen hoeven straks niet meer door de binnenstad van Den Bosch. 

Lees het artikel verder op Omroep Brabant
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland