Categorieën


Legaliseren en reguleren van drugs in Nederland zorgt voor oplossingen in Mexico

Delen:
  • A
  • A

Het legaliseren en reguleren van drugs in Nederland kan eraan bijdragen dat bloedvergieten in landen als Mexico worden gestopt. Dat zegt Pien Metaal, onderzoeker van TNI met een specialisatie in drugsbeleid, in AT5-programma De Stelling van Amsterdam.

In Amsterdam worden er gemiddeld tussen de twintig- en dertigduizend lijntjes cocaïne per dag gesnoven. Volgens een deel van de inwoners van Mexico hebben de drugsgebruikers in Amsterdam een aandeel in het bloedvergieten in het land.

Regulering overwegen
'Wat betreft het drugsbeleid in Nederland denk ik dat het heel goed is om regulering als oplossing van de illegaliteit en illegale markt te overwegen. Dat gebeurt al op het gebied van cannabis en dat is ook relevant voor Mexico, omdat de VS nu in toenemende mate recreatief gebruik van cannabis toelaat', aldus Metaal.

'Het kan een bron van winst van de kartels wegnemen. Dat neemt niet weg dat de georganiseerde misdaad in Mexico niet als enige middel de drugs heeft, maar heel veel andere manieren gebruikt om zich te verrijken. Dat geldt ook voor de maffia.'

Politieke druk
Hoogleraar Latijns Amerika Wil Pansters zegt dat hij meer ziet in politieke druk op het beleid van Mexico. 'Die markt zal blijven bestaan. Het zal van A naar B vervoerd worden. De Mexicanen hebben daar een belangrijke rol in. De Mexicanen hebben vooral last van het geweld waarmee het gepaard gaat, daar moet wat aan gebeuren.'

Bekijk de hele uitzending van De Stelling van Amsterdam. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met RNW.

Bron: AT5
Filmbron: National Geographic
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland