Categorieën


Greenpeaceschip Arctic Sunrise opnieuw aan deketting

Delen:
  • A
  • A

Het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise is op haar eerste reis sinds de terugkeer uit Rusland opnieuw aan de ketting gelegd. Dit keer ligt het schip vast in Arrecife op het Spaanse eiland Lanzarote.

Volgens de Spaanse autoriteiten, die het schip vastlegden, heeft de bemanning 'de ordelijke scheepvaart op zee in gevaar gebracht'. Op die overtreding staat een maximale boete van 300.000 euro. 'Er is geen bemanning gearresteerd, het gaat alleen om het schip', zei een woordvoerder van Greenpeace Nederland. Het optreden van de autoriteiten is volgens hem 'buiten alle proporties'. Aan boord was één Nederlander.

Het Spaanse ministerie van Defensie stelt dat Greenpeace afgelopen weekeinde een schip, de Rowan Renaissance, wilde enteren. Dat voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem af te speuren naar oliebronnen. De marine greep naar eigen zeggen in, nadat Greenpeace herhaalde waarschuwingen om de zone te verlaten, had genegeerd.

De Arctic Sunrise is voor het eerst weer op pad sinds het rampzalig verlopen Russische 'avontuur' van september vorig jaar. Het schip werd toen na een actie tegen olieboringen voor de noordkust van Rusland aan de ketting gelegd in Moermansk. De bemanning zat maanden vast, waaronder de Amsterdamse Faisa Oulahsen. Het schip keerde in augustus terug naar thuishaven Amsterdam, waar het voor 400.000 euro moest worden opgeknapt.

Bron: AT5
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland