Categorieën


Ouderen in Brabant slachtoffer van veranderingen in zorg

Delen:
  • A
  • A

Ouderen in Brabant worden de dupe van de veranderingen in de zorg in 2015. Dat zei voorzitter Frans Slangen van de ouderenbond KBO-Brabant donderdag in een thema-uitzending van Onder Ons over de zorg. Volgens Slangen moeten de gemeenten zoveel bezuinigen dat ouderen daar zeker door geraakt worden.

Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg aan thuiswonenden zieken en ouderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp. Eerst werd dat grotendeels door het Rijk betaald. Gemeenten nemen die taak nu over, maar krijgen daar veel minder geld voor.  

'Ouderen gaan het merken'
Wethouder Lenie Scholten van Eindhoven heeft daarom de dagbesteding voor ouderen, bijvoorbeeld op een zorgboerderij, met 12 procent gekort. Volgens haar kan dat door effectiever te werken. Frans Slangen: "Dat kun je niet uit die organisaties persen zonder dat de ouderen het merken."

Bij KBO-Brabant zijn ongeveer 130.000 Brabantse ouderen aangesloten. Volgens Slangen is de onrust onder deze groep groot, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Wethouder Bernd Roks van de gemeente Hilvarenbeek zei dat die duidelijkheid snel komt als zijn ambtenaren uitzwermen om gesprekken te voeren met hulpbehoevenden. "We brengen dan in kaart wat mensen nodig hebben, en zoeken met hen samen naar oplossingen."

Lees het artikel verder op Omroep Brabant
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland