Categorieën


Gaat het goed komen met jeugdzorg?

Delen:
  • A
  • A

 'In de afgelopen 12 jaar ben ik 8 keer verhuisd. Binnenkort ga ik weer verhuizen omdat begeleiders van onze groep ontslagen worden. Het afgelopen half jaar heb ik een band opgebouwd met mijn begeleider, maar deze zal ontslagen gaan worden en de groep gesloten. Dan moet ik weer naar een vreemde plek met onbekenden en met nieuwe begeleiders. De staatssecretaris zegt dat de zorg gewoon door zal gaan als de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg vanaf 1 januari bij de gemeenten ligt, maar hoe kan hij dat beloven als de groep gesloten gaat worden. Dan gaat de zorg dus niet gewoon door.' 

Met deze woorden raakten Michelle en Magda van de jongerenraad van jeugdzorginstelling Entréa de kern van het probleem. Woensdagavond werd in het provinciehuis in Arnhem gesproken over de stand van zaken in de jeugdzorg. 

Behalve de jongeren vertelden bestuurders van zorginstellingen, wethouders, zorgboeren, bezorgde ouders en raadsleden hun verhaal bij de hoorzitting op verzoek van Provinciale Staten. Tot en met december is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg en woensdagavond wilden de Staten weten of ze de zorg met een gerust hart over kunnen laten aan gemeenten of dat er wellicht nog bijgesprongen moet worden. 

Van jeugdzorg naar bureaucratie

Wat in ieder geval duidelijk werd, is dat er grote zorgen zijn of alle jongeren volgend jaar de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ron König, bestuurder van Entréa, is duidelijk: 'Ik geloof er niets van dat dat gaat lukken. Er zullen wachtlijsten ontstaan en er zal een moment komen dat wij de zorg niet meer kunnen verlenen.' Entréa zal 100 medewerkers moeten ontslaan. 'Dat kan niet meer van de managementlagen af. Het personeel dat de zorg moet geven, zal de dupe worden en daarmee de jeugd. Maar daar komt een nieuw fenomeen voor in de plaats: bureaucratie. Nu leggen we nog drie keer per jaar verantwoording af aan de provincie. Straks mogen we voor 70 gemeenten maandelijkse voortgangsrapportages maken.'

Blind tekenen

Wethouder Leisink van Arnhem zegt blind de contracten voor de jeugdzorg te hebben getekend, omdat het onverantwoord was om nog langer te wachten. 'Niemand weet precies wat de consequenties gaan worden. Het Rijk komt ook telkens weer met nieuwe informatie. Nu blijken er weer 15.000 kinderen met adhd te zijn vergeten die ook nog zorg nodig hebben. Wij weten niet op welke aantallen we moeten rekenen.'

De acht Achterhoekse gemeenten hebben ook geen idee of er aan het einde van het jaar nog geld zal zijn. Ze hebben sowieso maar alvast een evaluatie-afspraak met staatssecretaris Van Rijn gemaakt aan het begin van het jaar, of het nu goed of slecht gaat. Bronckhorst is ervan overtuigd dat ze de zorg goed georganiseerd heeft. 'Gewoon doen en d'r an!', aldus wethouder Peppelman.

Boodschappenlijstje

Provinciale Staten hebben een aantal concrete opdrachten gekregen om te kijken waar ze financieel een bijdrage aan zouden kunnen leveren. Wethouder Van der Meijs diende een boodschappenlijstje in om geld te vragen voor innovatieve projecten. De gemeenten zouden vooral op vernieuwing in moeten zetten, maar tot nu toe dreigen deze innovatiebudgetten ingezet te gaan worden om de huidige reguliere jeugdzorg te kunnen garanderen.

Jeugdzorginstelling Lindenhout wil geld voor de Gelderse Werkwinkel om de arbeidsmobiliteit te bevorderen en om ervoor te zorgen dat de vraag voor jeugdzorg beter afgestemd kan worden op het aanbod van personeel. Bestuurder Annet van Zon roept de Statenleden op om te blijven investeren in de jeugd. 'Blijf de Gelderse kinderen omarmen. Je bent pas echt preventief als je zorgt dat de omgeving waarin ze groot worden goed is. Investeer in sport, cultuur, welzijn en wonen.'

Zorgboeren de dupe

Provinciale Staten wilden verder weten of het geld dat ooit is geïnvesteerd in zorgboerderijen goed terecht is gekomen. Heimen Vos van activiteitencentrum en zorgboerderij Den Besselder in Halle zegt bang te zijn dat de zorgboerderijen de dupe worden van het gemeentelijke beleid. In de Achterhoek willen de gemeenten niet in gesprek met de zorgboeren over een contract, waardoor vele cliënten in onzekerheid zitten of ze nog wel hun zorg kunnen blijven krijgen. Vos kondigt juridische stappen aan tegen de Achterhoekse gemeenten.

Budgetplafondpiepsysteem

De onzekerheid in de zorg levert in ieder geval creativiteit op bij het personeel van Lindenhout. De medewerkers vonden een nieuw woord voor Scrabble uit: Budgetplafondpiepsysteem. Elk van de 32 gemeenten waar Lindenhout mee samenwerkt, heeft een andere budgetlimiet en een alarmsysteem bij het overschrijden van elke limiet zou voor de instelling een uitkomst zijn.

Bron: Omroep Gelderland
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland