Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Gaat het goed komen met jeugdzorg?

Datum: donderdag 6 november 2014

Bron: Actueel Nieuws

Arnhem , 6 november 2014 -

'In de afgelopen 12 jaar ben ik 8 keer verhuisd. Binnenkort ga ik weer verhuizen omdat begeleiders van onze groep ontslagen worden. Het afgelopen half jaar heb ik een band opgebouwd met mijn begeleider, maar deze zal ontslagen gaan worden en de groep gesloten. Dan moet ik weer naar een vreemde plek met onbekenden en met nieuwe begeleiders. De staatssecretaris zegt dat de zorg gewoon door zal gaan als de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg vanaf 1 januari bij de gemeenten ligt, maar hoe kan hij dat beloven als de groep gesloten gaat worden. Dan gaat de zorg dus niet gewoon door.'

Met deze woorden raakten Michelle en Magda van de jongerenraad van jeugdzorginstelling Entréa de kern van het probleem. Woensdagavond werd in het provinciehuis in Arnhem gesproken over de stand van zaken in de jeugdzorg.

Behalve de jongeren vertelden bestuurders van zorginstellingen, wethouders, zorgboeren, bezorgde ouders en raadsleden hun verhaal bij de hoorzitting op verzoek van Provinciale Staten. Tot en met december is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg en woensdagavond wilden de Staten weten of ze de zorg met een gerust hart over kunnen laten aan gemeenten of dat er wellicht nog bijgesprongen moet worden.

Van jeugdzorg naar bureaucratie

Wat in ieder geval duidelijk werd, is dat er grote zorgen zijn of alle jongeren volgend jaar de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ron König, bestuurder van Entréa, is duidelijk: 'Ik geloof er niets van dat dat gaat lukken. Er zullen wachtlijsten ontstaan en er zal een moment komen dat wij de zorg niet meer kunnen verlenen.' Entréa zal 100 medewerkers moeten ontslaan. 'Dat kan niet meer van de managementlagen af. Het personeel dat de zorg moet geven, zal de dupe worden en daarmee de jeugd. Maar daar komt een nieuw fenomeen voor in de plaats: bureaucratie. Nu leggen we nog drie keer per jaar verantwoording af aan de provincie. Straks mogen we voor 70 gemeenten maandelijkse voortgangsrapportages maken.'

Blind tekenen

Wethouder Leisink van Arnhem zegt blind de contracten voor de jeugdzorg te hebben getekend, omdat het onverantwoord was om nog langer te wachten. 'Niemand weet precies wat de consequenties gaan worden. Het Rijk komt ook telkens weer met nieuwe informatie. Nu blijken er weer 15.000 kinderen met adhd te zijn vergeten die ook nog zorg nodig hebben. Wij weten niet op welke aantallen we moeten rekenen.'

De acht Achterhoekse gemeenten hebben ook geen idee of er aan het einde van het jaar nog geld zal zijn. Ze hebben sowieso maar alvast een evaluatie-afspraak met staatssecretaris Van Rijn gemaakt aan het begin van het jaar, of het nu goed of slecht gaat. Bronckhorst is ervan overtuigd dat ze de zorg goed georganiseerd heeft. 'Gewoon doen en d'r an!', aldus wethouder Peppelman.

Boodschappenlijstje

Provinciale Staten hebben een aantal concrete opdrachten gekregen om te kijken waar ze financieel een bijdrage aan zouden kunnen leveren. Wethouder Van der Meijs diende een boodschappenlijstje in om geld te vragen voor innovatieve projecten. De gemeenten zouden vooral op vernieuwing in moeten zetten, maar tot nu toe dreigen deze innovatiebudgetten ingezet te gaan worden om de huidige reguliere jeugdzorg te kunnen garanderen.

Jeugdzorginstelling Lindenhout wil geld voor de Gelderse Werkwinkel om de arbeidsmobiliteit te bevorderen en om ervoor te zorgen dat de vraag voor jeugdzorg beter afgestemd kan worden op het aanbod van personeel. Bestuurder Annet van Zon roept de Statenleden op om te blijven investeren in de jeugd. 'Blijf de Gelderse kinderen omarmen. Je bent pas echt preventief als je zorgt dat de omgeving waarin ze groot worden goed is. Investeer in sport, cultuur, welzijn en wonen.'

Zorgboeren de dupe

Provinciale Staten wilden verder weten of het geld dat ooit is geïnvesteerd in zorgboerderijen goed terecht is gekomen. Heimen Vos van activiteitencentrum en zorgboerderij Den Besselder in Halle zegt bang te zijn dat de zorgboerderijen de dupe worden van het gemeentelijke beleid. In de Achterhoek willen de gemeenten niet in gesprek met de zorgboeren over een contract, waardoor vele cliënten in onzekerheid zitten of ze nog wel hun zorg kunnen blijven krijgen. Vos kondigt juridische stappen aan tegen de Achterhoekse gemeenten.

Budgetplafondpiepsysteem

De onzekerheid in de zorg levert in ieder geval creativiteit op bij het personeel van Lindenhout. De medewerkers vonden een nieuw woord voor Scrabble uit: Budgetplafondpiepsysteem. Elk van de 32 gemeenten waar Lindenhout mee samenwerkt, heeft een andere budgetlimiet en een alarmsysteem bij het overschrijden van elke limiet zou voor de instelling een uitkomst zijn.

Bron: Omroep Gelderland


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu