Categorieën


Gemeente Hengelo heeft de hoogste schuld

Delen:
  • A
  • A

De schuld van de gemeente Hengelo is nog verder gestegen. Hengelo was in 2012 al landelijk koploper met een nettoschuld van 8571 euro per inwoner. Vorig jaar steeg de schuld verder naar 8724 euro per inwoner. 

Van alle Nederlandse gemeenten heeft Hengelo de grootste schuld. Tegenover elke 100 euro aan inkomsten staan 2005 euro aan schuld. 

Hengelo is bepaald niet de enige gemeente die diep in de schulden zit. Tientallen gemeenten hebben zich zo diep in de schulden gestoken dat ze in de nabije toekomst mogelijk in zware financiële problemen komen. Dat blijkt uit een analyse van Metro op basis van cijfers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Inwoners draaien op voor geleend gemeentegeld

De VNG waarschuwt gemeenten dat een hoge schuld schadelijk kan zijn. Als er 130 euro aan schuld is voor elke 100 euro aan inkomsten staat het licht al op rood. De houdbaarheid van de gemeentefinanciën kan dan in gevaar zijn. Bij 65 Nederlandse gemeenten is dat op dit moment het geval.

Wanneer een gemeente te veel schulden heeft kan de rente die daarover betaald moet worden een probleem gaan vormen. In het ergste geval moeten de inwoners opdraaien voor het geleende gemeentegeld.

Staphorst doet het goed

De verschillen tussen de gemeenten blijken enorm, maar in Overijssel staan maar één gemeente in de plus, dat is Staphorst met maar liefst 851 euro.

Bron: RTV Oost
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland