Categorieën


Huisartsenpostbezoek 10 euro slecht idee

Delen:
  • A
  • A

NIJMEGEN - Steeds meer mensen gaan naar de huisartsenpost terwijl hun klacht niet dringend is. Daardoor wordt het steeds drukker op de huisartsenpost. Het RadboudUMC in Nijmegen heeft dat onderzocht onder zo'n 500 huisartsen. Om die drukte tegen te gaan, pleiten ze onder andere voor een eigen bijdrage van 10 euro in de weekend en avonduren.

Schippers: 'SEH duurder dan huisartsenpost'

Minister Schippers van Volksgezondheid liet in een reactie weten niets te voelen voor deze eigen bijdrage. 'Als we dat gaan doen zit de spoedeisende hulp weer heel snel vol, en die is duurder dan de huisartsenposten.'

Huisartsenpost alléén voor urgente klachten

De huisartsenpost is doordeweeks 's middags na 5 uur en in het weekend open. De posten zijn speciaal bedoeld voor patiënten met klachten waarbij ze niet nog één of twee dagen kunnen wachten. De onderzoekers denken dat de drukte komt doordat jongeren er vanuit gaan dat ze altijd bij de huisarts terecht kunnen. 'Maar de huisartsenpost is geen supermarkt', vertelt onderzoeker Giesen. 

Volgens de huisartsen moet er een landelijke campagne komen die duidelijk maakt dat je niet 'zomaar' naar de huisartsenpost moet gaan. 

'Huisartsen moeten zorgen voor betere bereikbaarheid'

Paul Giesen is onderzoeker aan het RadboudUMC en heeft enkele mogelijke oplossingen bedacht om meer mensen naar hun eigen huisarts te krijgen. Zo zouden de huisartsen overdag makkelijker bereikbaar moeten zijn, dus geen antwoordapparaten meer.  Daarnaast zou de balie altijd open moeten zijn, zodat mensen altijd terecht kunnen. Tot slot pleit Giesen voor een bereikbare huisarts in de avonden. 'Mensen moeten overdag vaak werken en kunnen dan niet bij de huisarts terecht, als zij 's avonds terecht kunnen, dan zal dat een hoop schelen voor de huisartsenpost. Maar dat kost ook weer mankracht.'

 

Bron: Omroep Gelderland

 
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland