Categorieën


Zorgrobots voor ouderen in de toekomst

Delen:
  • A
  • A

NIJMEGEN - Gaan Robots in de toekomst de billen van onze ouderen wassen? Of misschien; gaan robots onze eigen billen wassen op het moment dat we dat zelf niet meer kunnen? Robots rukken op in de zorg. Over deze vragen bogen wetenschappers en studenten zich tijdens een debatavond over zorgrobots.  

Knuffelrobot

In Lux in Nijmegen presenteerde de Radboud Universiteit zes verschillende zorgrobots. Bijvoorbeeld de sociale knuffelrobot; een robot in de vorm van een zeehond. Deze robot vervangt een hond of kat zodat patiënten een soort huisdier kunnen hebben, zonder dat het gevolgen heeft als ze niet in staat zijn om een dier goed te verzorgen. Ook is er een robot die helpt met eten en drinken door middel van een beweegbare arm. 

Discussie

Aanwezige wetenschappers en studenten discussieerden over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de robot in de zorg. Ook vroeg men zich af hoe zorgrobots geaccepteerd kunnen worden en hoe het de zorg verandert.   

De autonome robot maakt z'n opkomst. Dat zijn robots die volledig zelfstandig taken kunnen uitvoeren, die nu nog door mensenhanden worden gedaan. Deze apparaten kunnen volledig zelf aan de gang, of kunnen van afstand bestuurd worden. Ze helpen de chirurg, letten op ouderen en nemen zo zorgtaken over.

Bron: Omroep Gelderland
Filmbron: Team Eva

 

 
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland