Categorieën


120 inwoners Drempt knoopten samen enorme wandtapijten

Delen:
  • A
  • A

DREMPT - Precies 50 jaar geleden knoopten 120 inwoners van het kleine Achterhoekse plaatsje Drempt gezamenlijk tien enorme wandkleden. Doel was de akoestiek in de Sint Joriskerk te verbeteren. Om dit feit te herdenken is er dit hele weekend een bijzondere expositie te zien rond de wandkleden. 

Die tentoonstelling is zaterdagochtend geopend door de toenmalige dominee Bjarne Kristensen. De dominee, inmiddels 94 jaar, riep 50 jaar geleden de hulp van zijn zus in. De kunstenares Gunhild Kristensen zorgde ervoor dat samen met de plaatselijke bevolking, de 10 wandtapijten werden vervaardigd. Ze werden met een Noorse knooptechniek, de Rya techniek, geknoopt met speciale Noorse wol. De tapijten waren nodig omdat na een grondige restauratie de akoestiek in de kerk abominabel slecht was geworden. Dit feit haalde in 1964 de landelijke pers en er was zelfs een reportage van op TV te zien in het programma In Ogenschouw van de NCRV. Jarenlang werden vervolgens excursies georganiseerd om deze unieke wandkleden te bezichtigen. 

Gunhild Kristensen

Naast deze wandkleden zijn er dit weekend  ook werken van hedendaagse handwerkkunstenaars te zien. Armien Visser uit Bilthoven met wandkleden van textiel waarop ze beelden en symboliek combineert, Cathrien Orie uit Brussel met antipendia geborduurd met goud- en zilverdaad en parels, Tineke van Grol  uit Nieuwegein met beeldend weven en Willy Klokman uit Barchem met werken geborduurd met wol. Verder kan men een grote collectie uniek werk van Gunhild Kristensen bekijken.  De collectie is beschikbaar gesteld door museum Veluwezoom  en komt uit het depot van het museum gevestigd in Kasteel Doorwerth. Aquarellen, pentekeningen, kinderboekjes, textiel, illustraties à la Anton Pieck enz. Deze collectie is slechts één maal eerder tentoongesteld. Gunhild Kristensen overleed in 2002. Ook wordt er in de pastorie van de kerk oud film- en fotomateriaal over het knopen van de wandtapijten vertoond.

Bron: Omroep Gelderland

 

 
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland