Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Marokkaanse overvallers veroordeeld tot jarenlange celstraffen overval Global Cash

Datum: zaterdag 27 september 2014

Bron: Actueel Nieuws

Lyon , 27 september 2014 -

Vrijdag heeft het Hof van Assisen in Rhône zes verdachten veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor een spectaculaire overval op een filiaal van Global Cash in Lyon op 24 september 2010. Lyon werd in die periode geteisterd door gewelddadige overvallen op juweliers en geldinstellingen.

Op 24 september 2010 gingen drie overvallers het Global Cash filiaal binnen terwijl twee zwaar bewapende daders voor het gebouw blijven staan. Tientallen getuigen zagen de overval gebeuren. Wanneer de drie overvallers met 239.777 euro het filiaal uitkomen wordt een voorbijganger door één van de gangsters, die gewapend is met een kalasjnikov, kortstondig gegijzeld. Een 24-jarige automobilist die met zijn auto de weg blokkeerde werd door de overvallers neergeschoten.

De verdachten, in de leeftijd van 23 tot 33 jaar, zijn afkomstig uit de voorsteden van Lyon en hebben allemaal een behoorlijk strafblad. Het Openbaar Ministerie had donderdag 25 september gevangenisstraffen geëist van 8 tot 22 jaar tegen de verdachte. De verdachten werden omschreven als 'gewelddadig en impulsief' door de advocaten-generaal. Volgens één van de verdachten zou de buitgemaakte 240.000 euro 'peanuts' zijn geweest.

De 31-jarige Marokkaan Idress Mekhilef werd gezien als de leider van de criminele groepering en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Samir Belghazi zou de overvaller zijn die de voorbijganger heeft gegijzeld en de automobilist heeft neergeschoten. Belghazi werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De overige verdachten Brahim Ouis, Tarek Saadi en Yohann Greco werden veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Alleen Adel Saoudi, die werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid, werd meteen uit detentie ontslagen vanwege zijn langdurige voorarrest.

Omdat er in een korte periode meer dan tien gewelddadige overvallen werden gepleegd in Lyon, stonden alle verdachten onder observatie. Vanaf 31 augustus 2010 werden de verdachten afgeluisterd en geobserveerd door 'la brigade de recherche et d'intervention' (BRI) van de politie in Lyon. Alle verdachten waren dus al geïdentificeerd vóór de overval. De politie wist dat de gangsters gebruik maakten van twee loodsen waar gestolen auto's stonden en vuurwapens lagen opgeslagen. Ook de Mercedes die gebruikt is tijdens de overval stond tijdelijk in een van de loodsen. Op 24 september 2010 heeft het observatieteam de overvallers zien wegrijden in de gestolen Mercedes. De politie heeft de verdachten echter niet aangehouden waardoor ze de zéér gewelddadige overval hebben kunnen plegen.

Om 14.25 uur ziet het observatieteam (OT) zes personen in een Renault Megane vertrekken vanaf rue Jean Voillot. Om 14.35 uur rijden de verdachten een parkeergarage in aan rue de la Pagere. Om 14.55 uur ziet het OT een Mercedes E500 wegrijden uit de parkeergarage richting het centrum van Lyon. Het OT kan echter niet zien hoeveel personen er in de Mercedes E500 zitten en de auto verliezen ze ook uit het zicht. Om 15.10 uur krijgt de politie een melding binnen dat er een overval is gepleegd op een filiaal van Global Cash en dat de daders zijn gevlucht met een gijzelaar in een Mercedes E500. Twee verdachten werden op 25 september 2010 aangehouden door de politie. De vier andere verdachten pas in de negen maanden daarna.

De onderzoeksleider was destijds politiecommissaris Michel Neyret. De voormalig politiecommissaris moest getuigen tijdens het proces tegen de Global Cash overvallers. Neyret en zijn collega Metaxas worden momenteel beschuldigd van corruptie en moeten zich verantwoorden voor de rechter in Parijs. Alleen door de media aandacht voor het proces tegen de zes overvallers uit Lyon, werd daar nauwelijks wat over gepubliceerd door de media.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu