Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Duitse crimineel Viktor Kress vijf jaar achter de tralies

Datum: vrijdag 26 september 2014

Bron: Actueel Nieuws

Almelo , 26 september 2014 -

Voor de rechtbank in Almelo is een gevangenisstraf van vijf jaar jaar geëist tegen de Duitse crimineel Viktor Kress. De vuurwapengevaarlijke man zou in februari een tankstation in Glanerbrug hebben overvallen en een automobilist in Enschede beroofd hebben van zijn auto.

Kress werd op het moment dat hij de overval in Glanerbrug pleegde al internationaal gezocht wegens een serie gewapende overvallen in het Duitse grensgebied. Tegen een medeverdachte is twee jaar cel geëist waarvan een jaar voorwaardelijk. Zij zou Kress hebben geholpen bij de overval.

Holster met meerdere vuurwapens

Bij de politie was meteen duidelijk dat de overval op het tankstation in Glanerbrug door Kress was gepleegd. Niet lang daarna werd zijn foto in de media verspreid. Dat leidde tot zijn aanhouding; een taxichauffeur herkende hem op 19 februari tijdens een ritje naar de Enschedese binnenstad en schakelde de politie in.

Bij het zien van de politie raakte Kress in paniek en dwong hij volgens de officier van justitie een automobilist om zijn auto af te geven. Met die auto ging hij ervandoor. Een wilde achtervolging door Enschede volgde en Kress werd uiteindelijk aangehouden. Bij zijn aanhouding droeg hij een leren riem met meerdere holsters met vuurwapens. De man stond in Duitsland al bekend als vuurwapengevaarlijk en Nederlandse burgers was dringend verzocht om hem niet te benaderen.

Overvallen in het Duitse grensgebied

Tijdens een eerdere zitting bekende Kress dat hij het tankstation had beroofd. Hij dwong medewerkers om op hun knieën te gaan zitten en nam geld en sigaretten mee. Na de overval ging één van de medewerkers van het tankstation nog met zijn auto achter de overvaller aan en zou daarbij door Kress zijn beschoten. Bij de vlucht zou hij nog geprobeerd hebben om een automobilist te beroven van zijn auto, maar dat mislukte.

Kress werd begin dit jaar al een tijd gezocht, maar dook alleen op bij overvallen in het Duitse grensgebied. Uiteindelijk bleek hij zich enige tijd schuil te hebben gehouden in een oude schaftkeet, die verstopt was in een bosje langs de A35. Het was een bekende plek die vaker in gebruik was bij verslaafden. Ook Kress was verslaafd aan harddrugs, hij had elke drie uur een shot nodig om overeind te blijven.

Slechte jeugd, vroeg vader

Uit een rapportage van gedragsdeskundigen blijkt dat Kress een bijzonder slechte jeugd had in Kazachstan. Zijn vader dronk en mishandelde hem. Op zijn zevende levensjaar begon hij met het drinken van wodka, op zijn veertiende had hij een alcoholvergiftiging.

Als zestienjarige werd Kress vader, iets waar hij weinig plezier aan beleefde, nog geen jaar later werd de inmiddels in Duitsland wonende Kress veroordeeld tot een gevangenisstraf. Uiteindelijk zat hij sinds 2005 zeker 7 jaar in Duitse gevangenissen, vanwege onder meer een beroving en ontvoering van een taxichauffeur.

Uitlevering aan Duitsland

Het is zeker dat Kress wordt uitgeleverd aan Duitsland, daar wordt hij voor zes overvallen en drie winkeldiefstallen vervolgd. Dat zal waarschijnlijk eind volgende maand zijn. Officier van justitie De Valk gaf aan dat K. in ieder geval het recht om in Nederland te verblijven ontzegd wordt, hij zal tot ongewenst vreemdeling verklaard worden. De officier van justitie is van mening dat Kress daarom ook geen behandeling in een verslavingskliniek verdient.

Naast de geëiste gevangenisstraf wil de officier van justitie dat Viktor K. zijn slachtoffers schadeloos stelt. De overvallen medewerkers zijn getraumatiseerd. Eén van hen vertelde in een verklaring dat ze ervan overtuigd was dat hij haar zou doodschieten. Ook de man wiens auto geroofd werd, vraagt om een schadevergoeding; hij heeft nog steeds last van angsten. De advocate van Kress vroeg de rechtbank om rekening te houden met de straf die hem in Duitsland boven het hoofd hangt en hem een kortere straf op te leggen.

Bron: RTV Oost
F
ilmbron: GM Media


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu