Categorieën


VS betalen 554 miljoen dollar als schikking aan Navajo indianen

Delen:
  • A
  • A

ANN – De Navajo-indianen in de Amerikaanse staat Arizona, ontvangen van de Amerikaanse regering de grootste schikking die ooit betaald is aan een stam van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Het akkoord wordt morgen getekend in Window Rock, de hoofdstad van het Navajo-reservaat in Arizona.

Dit betekent het einde van een strijd die al 50 jaar voortduurt. De indianen vinden onder meer dat de Amerikaanse regering hun natuurlijke hulpbronnen tientallen jaren heeft misbruikt. De regering gaf toestemming voor het winnen van olie en steenkool, de handel in hout en het verbouwen van agrarische producten in de 5,6 miljoen hectare Navajo-land die de Amerikaanse regering beheert.

De Navajo-stam is de grootste in de Verenigde Staten. Met haar 300.000 leden heeft ze de meeste grond van alle indianenstammen. In totaal hebben de Navajo 70.000 vierkante kilometer in Arizona, New-Mexico en Utah.

De regering Obama heeft zich ten doel gesteld overeenkomsten te sluiten met indianen. De overeenkomsten met in totaal 80 groepen, hebben tot nu toe 2,61 miljard dollar (2,04 miljard euro) gekost.

Het bedrag wordt binnen twee maanden uitgekeerd.

Suzan Meijer - ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland