Categorieën


Moslims moeten afstand nemen van de praktijken islamitische terreurbeweging IS

Delen:
  • A
  • A

Burgemeester Van der Laan wil niet van de Nederlandse moslims eisen dat ze afstand nemen van de praktijken van de islamitische terreurbeweging IS.

'Daarmee plaatsen we hen in een hokje en scheren we hen over één kam met extreme anderen. Dat wil niemand', zei Van der Laan zondag in de 25e Abel Herzberglezing, een initiatief van dagblad Trouw en debatcentrum De Rode Hoed.

Volgens de krant kiest Van der Laan daarmee een andere benadering dan zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb. Die eiste 2 weken geleden juist van moslims die niet achter IS staan dat zij 'vaker van zich laten horen'. 'Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen', schreef Aboutaleb toen.

In zijn lezing blikte Van der Laan terug op de afgelopen zomer, waarin de oorlog in Gaza en het oprukken van IS voor onrust zorgde in Amsterdam. Het morele kompas van veel Nederlanders is sterk bepaald door de Tweede Wereldoorlog, betoogde Van der Laan, en dat laat geen antisemitisme toe.

Maar voor mensen met wortels buiten Europa, wordt dat kompas beïnvloed door ander leed, zoals de slavernij of de verdrijving van de Palestijnen uit Palestina. De enige manier om conflicten tussen mensen met zulke verschillende kompassen op te lossen, is door 'begrip te hebben voor elkaars leed', zei Van der Laan. "Maar zonder leed te vergelijken en tegen elkaar weg te strepen."

De volledige lezing van Van der Laan is hier terug te lezen.

Bron: AT5
B
ron film: Het PowNews
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland