Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Jury blij verrast door pitches studententeams arbeidsmarkt van morgen

Datum: donderdag 18 september 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 18 september 2014 -

Een participatieovereenkomst voor de hele beroepsbevolking? Of ‘social deals’ in plaats van de cao? En wat te denken van talent als ‘stock market’?

Vijf studententeams pitchten vandaag voor de wedstrijd ‘Arbeidsmarkt van Morgen’ bij de SER hun innovatieve plannen voor de toekomstige arbeidsmarkt. Dit gebeurde in het kader van de Werkweek tegen jeugdwerkloosheid van het SterkTeam van Mirjam Sterk die vandaag begint.

De jury was blij verrast door de gepresenteerde creatieve ideeën. Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland) is een van de juryleden: "Ik had de hoopvolle verwachting dat de studenten van nu een fundamenteel andere kijk zouden bieden op werken in de toekomst", zegt hij enthousiast. "En dat blijkt te kloppen."

Jurylid Leo Witvliet (Hoogleraar Nyenrode Business Universiteit)”: “Deze studenten zijn de werkenden van morgen. Ik vind het mooi om te zien dat alle studenten zo'n positieve kijk hebben op de toekomst.

”20 november wordt de winnaar bekendgemaakt” aldus Jurylid Bart-Jeroen Croll (voorzitter NBBU en initiatiefnemer van de wedstrijd). “Al deze inzendingen bieden goede aanknopingspunten die we verder kunnen onderzoeken. Zo komen we steeds dichter bij een arbeidsmarkt waar iedereen die wil werken, ook kan werken.”

DE IDEEËN

De studenten mochten in een pitch van 3 minuten hun innovatieve plan uit de doeken doen.

  • In de pitch ‘De verantwoordelijke werknemer’ pleitte het studentteam voor een betere verbinding tussen de opdrachtnemer (werknemer) - met meer eigen verantwoordelijkheid - de uitzendorganisatie en opdrachtgever.
  • Volgens het voorstel ‘Patent op Talent’ is talent een voorspelbare en daarmee financiële waarde op de toekomstige arbeidsmarkt. De bemiddelaar wordt ‘talent agent’ zoals dat nu al bij artiesten en sporters gebeurt.
  • De daarop volgende pitch presenteerde de ‘Intermediair van de toekomst’ als anticiperende spin in het web in de relaties tussen werk, werkgever, ‘werker’ en opleiding en als organisator van programma’s met aandacht voor assessment, ambitie en talenten.
  • De studenten in de pitch ‘Goed werkgeverschap’ stelden voor de cao te vervangen door ‘social deals’ Een kenmerk van social deals is onder meer dat de werknemer individueel en op onderdelen kan onderhandelen over faciliteiten die de werkgever biedt. Zo kunnen werknemers met hetzelfde werk dus verschillende social deals hebben.
  • In de laatste pitch stelden de studenten onder noemer ‘De inclusieve arbeidsmarkt’ de participatieovereenkomst voor als vervanger van de arbeidsovereenkomst. Reguliere werknemers en uitkeringsgerechtigden hebben een participatieovereenkomst, zodat ook zij voor minstens 12 uur werken. De overeenkomst is opgebouwd uit vast en een flexibel gedeelte en beide delen kunnen variëren.

De jury van de wedstrijd bestaat naast Leo Witvliet, Bart-Jeroen Croll en Leendert-Jan Visser uit Claudia Zuiderwijk (Kamer van Koophandel), Pieter Waasdorp (Economische Zaken) en Jacqueline Zuidweg (Directeur Zuidweg & Partners, Zakenvrouw van het Jaar 2012).

Mirjam Sterk en SterkTeam organiseren vanaf vandaag de Werkweek. De studentenpitch voor de wedstrijd Arbeidsmarkt van Morgen is onderdeel van het programma. Het SterkTeam wil jongeren, werkgevers, onderwijs en politiek in beweging te zetten om zoveel mogelijk jongeren aan het werk te krijgen.

OVER ARBEIDSMARKT VAN MORGEN

De studentenwedstrijd NBBU Arbeidsmarkt van Morgen is een jaar geleden begonnen. Studenten konden hun innovatieve oplossingen voor een beter werkende arbeidsmarkt tot 1 mei inleveren. 120 teams schreven zich in, 54 leverden uiteindelijk een onderzoekspaper in. Vijf ideeën zijn genomineerd. Het winnende team wordt op 20 november bekend gemaakt tijdens het jubileumcongres van de NBBU. Dat team wint een geldbedrag van vijfduizend euro.

Meer weten? Kijk op www.arbeidsmarktvanmorgen.nl


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu