Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Politie gaat bij arrestatie weer de fout in met veel geweld

Datum: maandag 15 september 2014

Bron: Actueel Nieuws

Den Haag , 15 september 2014 -

Op zaterdag 6 september hebben ongeveer 200 omstanders zich tegen de politie gekeerd na een incident bij supermarkt Tanger aan de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. De Politie had een melding gekregen dat een vader zijn kind had geslagen in de supermarkt. Volgens een politiewoordvoerder stonden vier politieagenten op gegeven moment tegenover ongeveer 200 omstanders.

De omstanders keerden zich massaal tegen de politie nadat twee politieagenten hardhandig de 14-jarige Oubayda arresteerden voor supermarkt Tanger. Politieagenten waren met een vrouw en een man in gesprek met betrekking tot het mishandelen van een kind. Volgens de politie begon de 14-jarige jongen zich zodanig met het gesprek te bemoeien dat de politieagenten werden gehinderd in hun werkzaamheden. De politieagenten zouden tegen de jongen hebben gezegd dat hij moest vertrekken maar dat weigerde hij.

Op beveiligingsbeelden is te zien dat de 14-jarige jongen voor supermarkt Tanger staat. Een politieagent komt vanuit de supermarkt naar buiten en wil Oubayda blijkbaar aanhouden. Ook een tweede politieagent komt erbij en samen werken ze de jongen hardhandig tegen de grond. Een politieagent plaatst vervolgens zijn knie in de nek van de jongen. Ook de verdere aanhouding van de 14-jarige jongen gaat met buitensporig veel geweld.

De vader van de minderjarige verdachte en de eigenaar van de supermarkt worden ook geslagen door de politie met een wapenstok. Dan komen omstanders massaal om de politie heen staan, die inmiddels assistentie heeft opgeroepen. De extra politieagenten hebben vervolgens de omstanders uiteengedreven. Drie personen werd tijdens het incident aangehouden. Naast de minderjarige jongen werd een 34-jarige man aangehouden voor bedreiging. Politieagenten hebben hun dienstwapen op de bedreiger moeten richten omdat hij een voorwerp in zijn handen had. De derde persoon is aangehouden vanwege belemmering en opruiing.

De 14-jarige jongen verklaard dat een man zijn zoon geslagen had in supermarkt Tanger. 'Politieagent Mike vroeg aan de vrouw van die man: 'wat is er gebeurd?'. Oubayda was nieuwsgierig en kwam erbij staan. 'Mike (politieagent red.) zei tegen mij dat ik een paar meter verderop moest gaan staan. Ik wilde een paar stappen naar achter doen en toen duwde hij mij en zei 'fucking jong'. De politieagent is daarna de supermarkt ingegaan terwijl de 14-jarige jongen minutenlang voor de supermarkt was blijven staan.

'Een paar minuten later kwam Mike weer terug en vroeg direct om mijn identiteitsbewijs. Ik had mijn legitimatiebewijs niet bij me en dat heb ik ook tegen hem gezegd. Hij pakte mij direct beet en samen met een andere agent werd ik gevloerd. Ik kwam op de grond te liggen. Ik werd heel hardhandig aangepakt en werd in een soort houdgreep genomen door Mike. Ik werd omgedraaid met mijn gezicht op de stoeptegels en Mike plaatste zijn knie in mijn nek. Ik ben ook geslagen met hun wapenstok en ik voelde trappen tegen mijn benen. Ook voelde ik dat agenten op me knieën stonden. Ik zei 'ik voel pijn' en iedere keer dat ik wat zei dan drukte hij harder', aldus Oubayda.

Oubayda is bijna vijf uur aangehouden geweest op een politiebureau. De vader en zijn zoon probeerden aangifte van mishandeling te doen bij de politie. Volgens een derde persoon die de familieleden bijstond tijdens het gesprek werd hen duidelijk gemaakt dat ze geen aangifte kunnen doen maar slechts een klacht kunnen indienen. 'Met andere woorden ze proberen je weg te sturen zonder dat je aangifte kan doen', aldus de derde persoon. Volgens hem zou een wijkagent hebben gezegd: 'Willen jullie oorlog, dan krijgen jullie oorlog'.

Eerder is gebleken dat politieagenten van de Eenheid Den Haag zich schuldig maken aan buitensporig geweld tegen buitenlanders in de Schilderswijk. Drie oud-agenten en verschillenden slachtoffers hebben verklaard over mishandelingen, intimidatie en buitenproportioneel veel geweld. Uit die verklaringen wordt duidelijk dat er bij politiebureau De Heemstraat al jarenlang een cultuur van geweld, intimidatie en racisme bestaat. De oud-agenten hebben het over 'discriminatie, intimidatie en mishandeling op het politiebureau De Heemstraat'. Het politiebureau waar de misstanden zouden plaatsvinden ligt centraal in de Schilderswijk. Vooral tegen jongeren van Marokkaanse afkomst zouden politieagenten veel te gewelddadig optreden.

Omroep West maakte verleden jaar een reportage over politiegeweld in de Schilderswijk. De politie herkent zich echter niet in de beeldvorming die door de reportage is ontstaan. Ook de bewonersorganisatie herkent zich niet in dit beeld en verbaast zich over de uitspraken uit de reportage. 'De beschuldiging van racisme van het hele bureau De Heemstraat beschouwen wij als zorgwekkend en het past niet goed in onze beeldvorming'. De beschuldigingen aan het adres van de politie in de Haagse Schilderswijk gaat volgens politiebond NPB 'alle perken te buiten'. Onderzoeken van de Universiteit Leiden en de Nationale Ombudsman zouden aantonen dat de politie in de Schilderswijk niet discrimineert. De politie en de bewoners staan wat betreft de beschuldigingen over discriminatie en intimidatie lijnrecht tegenover elkaar.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu