Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

40 woningen Diemen na ontploffing niet bewoonbaar

Datum: vrijdag 5 september 2014

Bron: Actueel Nieuws

Diemen , 5 september 2014 -

UPDATE 13:25 uur

Een medewerker van de calamiteitendienst laat weten dat er in de laatste woning die nog doorzocht moest worden géén slachtoffers meer zijn aangetroffen.

12:18

Bewoners van 100 woningen van het beschadigde flatgebouw in Diemen kunnen waarschijnlijk tot en met woensdag nog niet terugkeren naar hun huizen.

Voor hen wordt de komende dagen opvang geregeld, liet burgemeester Amy Koopmanschap van Diemen vrijdag weten.

Het gaat om bewoners van de hoogbouw van de flat, waar donderdagmiddag een grote gasexplosie plaatsvond. Er moeten eerst nog bouwkundige inspecties worden uitgevoerd, vanwege instortingsgevaar. Ook is er geen gas en elektriciteit in de woningen.

40 woningen 'onklaar'
Ongeveer 40 woningen in de hoogbouw zijn 'onklaar' verklaard, zei Koopmanschap. De bewoners van deze appartementen kunnen ook woensdag zeker nog niet terugkeren. 'Dat zal waarschijnlijk veel langer duren.' Ook is het voor deze bewoners te gevaarlijk om tussentijds bezittingen op te halen.

De bewoners van 60 andere woningen in de hoogbouw mogen vrijdag onder begeleiding even terug om spullen, persoonlijke bezittingen en eventuele huisdieren op te halen.

Opvang
Het is onbekend om hoeveel mensen het gaat. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten 200 omwonenden de nacht elders doorbrengen. Circa 80 van hen sliepen in de marinekazerne in Amsterdam. Een deel sliep in hotels. 'Het was een doorwaakte nacht voor hen', aldus Koopmanschap. 'Ze zijn op.' De getroffen bewoners worden vrijdagmiddag voorlopig opgevangen in sportcentrum Duran in Diemen.

De bewoners van de laagbouw van de flat mogen vrijdag weer terug. Alle woningen moeten nog wel worden aangesloten op gas en elektriciteit. Ook moet er een extra trappenhuis worden aangelegd, omdat het originele trappenhuis te veel is beschadigd.

Vermisten
Er is volgens Koopmanschap nog geen helderheid over de twee vermisten. De politie sluit niet uit dat de twee dodelijke slachtoffers de twee vermisten zijn. Door de gasexplosie raakten 15 mensen gewond. Daarvan werden er zes naar het ziekenhuis vervoerd. De gewonden zijn er niet ernstig aan toe, verklaarde de burgemeester.

UPDATE 11.40 uur
Bewoners van 100 woningen van het beschadigde flatgebouw kunnen waarschijnlijk tot en met woensdag nog niet terugkeren naar hun huizen. Voor hen wordt de komende dagen opvang geregeld, liet burgemeester Amy Koopmanschap vrijdag weten.

Het gaat om bewoners van de hoogbouw van de flat, waar donderdagmiddag een grote gasexplosie plaatsvond. Er moeten eerst nog bouwkundige inspecties worden uitgevoerd, vanwege instortingsgevaar. Ook is er geen gas en elektriciteit in de woningen.

UPDATE 11.35
Volgens RTVNH zitten er ng enkele tientallen huisdieren vast in de flat.

UPDATE 11.26 uur:
Bewoners zijn bijgepraat door gemeente en namen kijkje bij flat. 'Alle lof voor manier waarop opvang is verlopen, maar je huis zo zien, dat is afschuwelijk'.

UPDATE 11.11 uur
De gemeente Diemen laat weten dat de bewoners van de flat voorlopig niet terug naar huis kunnen.

UPDATE 10.19 uur
Bewoners flat zijn teruggekeerd van het marinecomplex Kattenburg waar ze vannacht zijn opgevangen. Ze worden op dit moment bijgepraat over de laatste stand van zaken.

UPDATE 9.20 uur
De politie laat weten dat er nog één woning doorzocht moet worden. 'Dit kan pas als de stutwerkzaamheden zijn afgerond. Wanneer dit zover is, is nu nog niet precies te zeggen'.

Omdat de twee dodelijke slachtoffers nog niet zijn geïdentificeerd, is niet uit te sluiten dat dit dezelfde mensen zijn als de twee mensen die nu nog vermist worden.

Volgens de politie kunnen de bewoners van de laagbouw van de flat vandaag weer naar huis. Bewoners van de hoogbouw (acht verdiepingen) moeten mogelijk nog enkele dagen elders ondergebracht worden. In deze woningen is momteel geen gas en elektra aanwezig. Ook moeten er nog bouwkundige inspecties worden uitgevoerd, vanwege instortingsgevaar. Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.

UPDATE 8.58 uur
Een woordvoerder van de gemeente Diemen laat weten dat er om 9.00 uur overleg wordt gevoerd. De getroffen bewoners krijgen in de loop van de ochtend meer informatie over de situatie rond de gasexlosie.

UPDATE 8.35 uur
Volgens RTVNH zijn de twee vermisten mogelijk dezelfde personen als de slachtoffers die momenteel nog onder het puin liggen. 'Het onderzoeken van nog niet doorzochte woningen moet hier duidelijkheid in geven', vertelt de burgemeester van Diemen tegen de zender.

UPDATE 8.05 uur

Het flatgebouw wordt vrijdagochtend gestut. Pas als dat gebeurd is, kan er verder worden gezocht naar de twee mensen die na de explosie nog worden vermist. Dat liet een woordvoerder van de gemeente Diemen weten.

Als het veilig is om het gebouw binnen te gaan, kunnen waarschijnlijk ook de lichamen van de twee mensen worden geborgen die bij de explosie om het leven zijn gekomen. Het gebouw wordt gezekerd door een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd, zo liet een zegsman van de brandweer in de regio weten. Wanneer het stutten klaar is, viel vrijdagochtend nog niet te zeggen.

Werkzaamheden
De gasexplosie gebeurde halverwege donderdagmiddag door werkzaamheden. De ontploffing veroorzaakte een ravage. Ongeveer 200 mensen moesten de nacht ergens anders doorbrengen. Voor ouderen en gezinnen zijn 42 hotelbedden geregeld. Daarnaast zijn er 170 bedden neergezet in de marinekazerne aan de Kattenburgerstraat in hartje Amsterdam.

Bron: AT5


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu