Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Dino Bouterse heeft schuld bekend voor voorbereidingen aanslagen Amerika

Datum: zondag 31 augustus 2014

Bron: Actueel Nieuws

Buitenland , 31 augustus 2014 -

Dino Bouterse heeft slechts een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd in tegenstelling dat hij volgens veel media de aanklachten zou hebben toegegeven. Op 29 augustus heeft Dino Bouterse tijdens een hoorzitting bij een federale rechtbank in New York toegegeven dat hij de Libanese politieke partij Hezbollah (Arabisch: ‮حزب الله‬ - Partij van God) zou voorzien van een permanente basis om de Verenigde Staten te kunnen aanvallen vanuit Zuid-Amerika. In het Midden-Oosten zien ze Hezbollah als politieke partij en legitieme verzetsbeweging. Alleen Canada, Israël, Nederland en de Verenigde Staten beschouwen Hezbollah echter als een terroristische organisatie.

De Europese Unie beschouwd alleen de militante groepering van Hezbollah als terroristische organisatie sinds juli 2013. Bouterse heeft een overeenkomst gesloten met de aanklagers in zijn zaak om zo een jarenlange gevangenisstraf te kunnen vermijden. In het rechtssysteem van de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat verdachten bekentenissen afleggen in ruil voor strafvermindering. Ook wanneer een verdachte deels onschuldig is aan de feiten waarvan hij of zij beschuldigd wordt is een zogenaamde plea bargaining (het bepleiten van strafvermindering in ruil voor schuldbekentenis) één van de beste optie's.

De rechtszaak van de Verenigde Staten tegen Dino Bouterse (document 13-cr-00635) begint op 6 oktober in de US District Court, Southern District van New York, Manhattan. Wat de overeenkomst heeft opgeleverd werd tijdens de hoorzitting niet duidelijk. Rechter Shira Scheindlin zei dat de verdachte kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar tot levenslang wanneer hij schuldig wordt bevonden. Bouterse heeft bekend dat hij de 'Hezbollah' leden had voorzien van een vals paspoort. Maar aangezien de 'Hezbollah' leden undercoveragenten uit de Verenigde Staten waren heeft de verdachte dus nooit een paspoort geleverd aan Hezbollah-leden.

Bouterse zou ook een vuurwapen hebben laten zien tijdens onderhandelingen over drugstransporten met de undercoveragenten. De aanklagers beschuldigen Dino Bouterse van een poging een buitenlandse terroristische organisatie te ondersteunen met materialen, samenzwering om meer dan 5 kilogram cocaïne te transporteren naar de Verenigde Staten en het bezit van een vuurwapen tijdens de onderhandelingen over drugstransporten. Tijdens de merkwaardige overeenkomst tussen de aanklagers en de verdachte is van een anti-tankraket een vuurwapen gemaakt in de aanklacht. Daarmee is de minimale gevangenisstraf van 30 naar 15 jaar gegaan.

Rechter Shira Scheindlin voegde daar echter aan toe dat de minimale gevangenisstraf van 15 jaar kan verdubbelen wanneer het een terroristisch misdrijf is en geen normaal misdrijf. Bouterse zou de drugs- en wapenhandel tevens vanuit zijn kantoor regelen bij de antiterreureenheid CTU (Counter Terreur Unit) in Suriname. In Suriname heeft de CTU als bijnaam de 'Cocaine Transport Unit' gekregen door alle verdenkingen tegen de familie Bouterse. Bouterse kreeg eerst contact met twee informanten van de Drug Enforcement Administration (DEA) die zich voordeden als Mexicaanse drugshandelaren die cocaïnetransporten zouden willen opzetten.

In Europa ontmoette Dino Bouterse twee 'Hezbollah' leden die undercoveragenten waren van de DEA. De undercoveragenten uit de Verenigde Staten hebben zich op Surinaams grondgebied niet aan de daar geldende wetgeving gehouden. De Verenigde Staten hebben de Surinaamse autoriteiten niet geïnformeerd over de undercoveractie op Surinaams grondgebied en hebben de Surinaamse douane niet ingelicht dat ze enorme geldbedragen hebben meegenomen naar Suriname. De ontmoeting in Europa met de undercoveragenten was in Griekenland. Bouterse, destijds het hoofd van de Surinaamse landelijke anti-terreureenheid, zou daar het opzetten van een Hezbollah-basis in Suriname hebben besproken.

‘Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties’, aldus een undercoveragent. Toen de zogenaamde Hezbollah-contactpersoon nogmaals om toestemming had gevraagd, zou Bouterse bevestigend hebben geantwoord. De uitlevering van Dino Bouterse aan de Verenigde Staten zou ook onwettig kunnen zijn. Bouterse werd een jaar geleden aangehouden in Panama. De Verenigde Staten heeft president Ricardo Martinelli van Panama misleid. Martinelli zou via een diplomatiek ambtsbericht zijn geïnformeerd dat Bouterse niet in Panamese detentie kon blijven, omdat de Hezbollah anders aanslagen zouden plegen om hem te bevrijden.

Wanneer dit juist is hebben de autoriteiten van de Verenigde Staten keihard gelogen omdat Bouters immers nooit contact met de Hezbollah-leden heeft gehad, maar met undercoveragenten. Bouterse was bovendien in eerste aanleg uitgeleverd op verdenking van betrokkenheid bij wapen- en drugshandel. Die aanklacht is opgeschaald naar verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Bouterse droeg een blauwe overall van de gevangenis tijdens de hoorzitting en had een tolk die het Engels vertaalde naar Nederlands. Volgens de aanklagers is de verdachte afkomstig uit 'een Surinaamse familie die veel invloed heeft binnen de politiek' en is hij 'één van de invloedrijkste personen in Suriname'.

Bron: Crime scene.Pro
F
ilmbron: Joya del Caribe


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu