Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Politieagent mongool noemen kost 430 euro

Datum: dinsdag 9 december 2014

Bron: Actueel Nieuws

Utrecht , 9 december 2014 -

Een politieagent uitschelden voor 'mongool' is niet verstandig. In Amsterdam zegt de politieagent waarschijnlijk wat terug over het verstandelijke vermogen van degene die hem uitscheld, zo niet in Leidsche Rijn. Een man noemde een politieagent 'mongool' op de Parkzichtlaan en werd meteen aangehouden. Eenmaal op het politiebureau zal de zaak aan een officier van justitie worden voorgelegd. Het Openbaar Ministerie kwam vervolgens uit op een boete van 430 euro. Dat liet wijkagent Jan-Michel Quak weten namens het wijkteam op Twitter.

Crimescene.PRO heeft verleden jaar naar aanleiding van de strafzaak tegen de 27-jarige Marokkaan El M. uit Amsterdam onderzocht wanneer een woord beledigend is en wanneer niet. Dat bleek helemaal niet eenvoudig te zijn want het is afhankelijk van de situatie waarin het gezegd wordt. EL M. zei dat de politieagent een 'racist' is omdat die zijn naam opschreef. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dat belediging en El M. moest op 13 juni 2013 voorkomen bij de politierechter.

Crimescene.PRO heeft toen aan het Amsterdamse Openbaar Ministerie gevraagd wat nu precies een belediging is? De redactrice stelde vervolgens de vraag of het ook een belediging was geweest wanneer El M. het anders had gezegd? Bijvoorbeeld: 'Ik vind u een racist. Waarschijnlijk schrijf u mijn naam op omdat ik Marokkaan ben'.

Tot de verbazing van de redactie heeft het Openbaar Ministerie gewoon officieren van justitie die gespecialiseerd zijn in beledigingen en discriminatie. Volgens het Openbaar Ministerie dienen de omstandigheden van het geval te worden meegewogen bij een beoordeling of er sprake is van een belediging. Op basis van de enkele zin die Crimescene.PRO heeft voorgelegd kan het Openbaar Ministerie dan ook geen uitspraken doen over de strafbaarheid.

Het Openbaar Ministerie gaf een voorbeeld hiervan: 'Als je een persoon 'antisemiet' noemt, kan dat in beginsel een strafbare belediging zijn. Als de persoon tegen wie de uitlating gericht is echter een aantal antisemitische uitspraken heeft gedaan, dan zullen we de uitlating waarschijnlijk niet als strafbaar beoordelen'. Het Openbaar Ministerie geeft nog een voorbeeld over de strafbaarheid van uitlatingen. 'Illustratieve voorbeelden zijn de woorden 'homo' en 'jood'. Dit zijn in beginsel neutrale termen, die echter ook als scheldwoord kunnen worden gebruikt. Een uitlating moet volgens de Hoge Raad als beledigend worden beschouwd wanneer zij de strekking heeft die ander aan te randen in zijn eer en goede naam. Het oordeel dat daarvan sprake is, zal bij woorden waarvan het gebruik op zichzelf in het algemeen niet beledigend is, afhangen van de context waarin de uitlating is gedaan', aldus het Openbaar Ministerie.

Dus had de redactie destijds dezelfde vraag voorgelegd aan de advocaat van Sait 'die zionisten moet je gewoon knallen' Cinar. De bekende strafrechtadvocaat Esther Vroegh uit Haarlem zei dat de politie toch wel over een dikkere huid beschikken dan de gemiddelde Nederlander. 'De ontmoetingen van burgers met de politie zijn vaak ongewild en uiterst onaangenaam. Het laat zich dan raden dat in deze assertieve samenleving onder invloed van spanning onbeheerst uiting wordt gegeven aan de gevoelens die leven bij degene die wordt staande of aangehouden. Moet het OM steeds overgaan tot vervolging is dan de vraag, is dit opportuun?', aldus de raadsvrouw. Volgens Vroegh is het inderdaad een verschil indien een verdachte zijn mening geeft en aangeeft wat hij of zij vindt. Ook maakt het een verschil of het woord 'racist' wordt gebruikt in het openbaar of in de conversatie tussen twee personen.

Een politieagent 'mongool' noemen omdat je boos bent is dom en kost blijkbaar 430 euro. Het woord 'mongool' heeft eigenlijk altijd een beledigende betekenis. De woorden 'Jood' en 'homo' worden zelf gebruikt door mensen die Joods zijn of homoseksueel. Maar die woorden kunnen inderdaad ook zeer beledigend gebruikt worden. Wanneer de in Leidsche Rijn aangehouden persoon zich de volgende keer weer niet kan beheersen kan hij de politieagent beter 'homo' noemen. Dan is er misschien een kans dat hij niet zal worden aangehouden. Jurisprudentie is te vinden op de website rechtspraak.nl door te zoeken naar artikel 266 en/of 26

Bron: Crimescene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu