Categorieën


Meer geld voor telers die leveren aan voedselbank

Delen:
  • A
  • A

ANN - Groente- en fruittelers die hun overtollige producten aan voedselbanken leveren krijgen van de EU een hogere vergoeding. Ook worden dan de kosten voor distributie en sortering vergoed. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft in een brief meer details bekendgemaakt van de regeling voor telers die getroffen worden door de Russische boycot.

Vanaf 27 augustus treedt de regeling in werking om groente en fruit uit de markt te nemen. Producten die uit de markt genomen worden moeten wel voldoen aan kwaliteitsnormen, zodat ze nog steeds geschikt zijn voor consumptie. Ze kunnen dus gegeven worden aan voedselbanken of afgevoerd worden naar afvalverwerkers of veehouders, die het gebruiken als veevoer. In aanmerking voor compensatie komen telers van tomaten, wortels, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, peren, appels, druiven, kiwi's en bosvruchten. Of veel telers hun waar zullen aanbieden voor compensatie hangt vooral af van hoeveel compensatie de EU per kilo biedt.

Die bedragen moeten nog worden vastgesteld. Als de marktprijzen hoger zijn dan de compensatieprijs zullen weinig telers van de regeling gebruik maken. De prijs van tomaten was bijvoorbeeld gezakt naar 7 cent per kilo, maar was eind vorige week alweer gestegen naar 45 cent. Dat kwam door het verminderde aanbod door het slechte weer de afgelopen tijd. Gisteren is voor het eerst een taskforce bijeengekomen die gaat zoeken naar nieuwe afzetmarkten. Volgens de taskforce kan er al op korte termijn voor 20 miljoen euro aan Nederlandse peren naar China en Brazilië geëxporteerd worden.

Jacques van der Linden - ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland