Categorieën


Autisme komt vaker voor bij jongens

Delen:
  • A
  • A

ANN – Veel mensen met kinderen met autisme waren er al van op de hoogte, maar nu is het Centraal Bureau voor de Statistiek ook met officiële cijfers gekomen. Onder jongetjes komt autisme veel vaker voor dan onder meisjes.

In de leeftijd van 10 tot 12 jaar komt de stoornis bij 7 procent van de jongens voor, terwijl dat bij meisjes maar 3,5 procent is. Op jongere leeftijd liggen de percentages iets lager, maar dat heeft te maken met het feit dat autisme vaak pas op wat latere leeftijd wordt gediagnostiseerd. Kinderen met autisme, of met een aan autisme verwante stoornis, hebben soms bovendien ADHD, een aanvullende stoornis waardoor ze erg druk zijn en zich moeilijk kunnen concentreren.

Ook bij volwassenen komt autisme vaak voor omdat het niet iets is dat verdwijnt of genezen kan worden. Hulpverleners die veel met mensen met autisme werken noemen de aandoening ook steeds minder vaak een stoornis. Het is eenvoudig zo, dat de hersenen van mensen met autisme op een andere manier werken dan bij ‘gewone’ mensen. Informatie komt anders binnen en wordt op een andere manier verwerkt. Daardoor voelen autistische mensen zich vaak ongemakkelijk binnen een sociale context. Grappen worden bijvoorbeeld letterlijk opgevat.

Het is beslist niet zo dat autisme een negatieve invloed heeft op de intelligentie. Er zijn talloze voorbeelden bekend van hoogbegaafde autisme. Zo was ook Einstein autist.

Jolanda van Steijn - ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland