Categorieën


Opleidingen onder de maat: 4 op het HBO en 28 bij universiteiten

Delen:
  • A
  • A

ANN – Uit de cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganistie (NVAO) blijkt dat in de eerste helft van dit jaar al evenveel opleidingen het oordeel ‘onder de maat’ hebben gekregen als in heel 2013. Het gaat om 28 universitaire opleidingen en 4 hbo-studies. 

Voorzitter Anne Flierman laat weten dat het veel inspanning kost om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. Studenten die veel geld in hun studie stoppen, mogen ook wel verwachten dat het niveau hoog ligt.

Veel bij de geesteswetenschappen

De geestesopleidingen scoorden het meest onder de maat. Van de 212 universitaire bachelor- en masteropleidingen werden er 26 op onvoldoende niveau verklaard. Hierin scoorde de Universiteit van Maastricht het slechts: zes van de zeven alfastudies werden als onvoldoende beoordeeld. 

Hersteltrajecten

Er werden door de NVAO 376 Nederlandse opleidingen onder de loep genomen. Als een opleiding geen voldoende scoort, gaat deze een hersteltraject in. De opleiding heeft dan maximaal twee jaar de tijd om het onderwijs te verbeteren en als dat niet lukt word de accreditatie ingetrokken. 

Geen opleidingen ‘excellent’

Tot nu toe heeft nog geen een opleiding de waardering excellent gekregen. De NVAO heeft wel drie opleidingen in behandeling die deze waardering kunnen krijgen. Vorig jaar hadden zeven opleidingen het geluk om deze waardering te krijgen.

Anna van den Brink - ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland