Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Verdachten uit voorarrest ontslagen liquidatie topcrimineel El Nene

Datum: donderdag 14 augustus 2014

Bron: Actueel Nieuws

Buitenland , 14 augustus 2014 -

Het Hof van Instructie in Sebta (Ceuta) heeft de vier Spaanse verdachten in het onderzoek naar de 'liquidatie' van de topcrimineel Mohamed El Ouazzani alias El Nene uit voorlopige hechtenis ontslagen. De Marokkaanse topcrimineel Mohamed El Ouazzani is op zondag 3 augustus net buiten de Marokkaanse terratoriale wateren bij Marina Smir beschoten door vier personen. Sinsdien is de drugshandelaar verdwenen en niet meer aangetroffen.

Marokkaanse en Spaanse media speculeren continue over de verdwijning van El Nene. Daardoor publiceren ze regematig artikelen met verschillende informatie over zaak, waardoor het bijna een niet te volgen mysterie is geworden. De Guardia Civil denkt een redelijke reconstructie te hebben gemaakt op basis van getuigen verklaringen en sporenonderzoek.

Drie verdachten werden aangehouden omdat ze direct betrokken zouden zijn bij de liquidatie op 3 augustus op El Ouazzani. De vierde verdachte zou de eigenaar zijn van een boot waar vandaan door de daders is geschoten op de drugshandelaar. Geen van de verdachten heeft een verklaring willen afleggen. Maandagochtend 4 augustus heeft de vrouw van El Ouazzani bij de Guardia Civil aangifte gedaan van poging tot moord door onbekenden op de drugshandelaar. De vrouw baseerde haar aangifte op de verklaring van één van de personen die met Mohamed El Ouazzani aanwezig was op de buitenboordmotorboot toen ze werden beschoten van een andere boot. De vrouw en familieleden van Mohamed El Ouazzani hebben op 7 augustus tevens aangifte gedaan van poging tot moord bij de Marokkaanse Gendarmerie.

Onduidelijk is echter of de daders toch gebruik hebben gemaakt van twee jetscooters tijdens de beschieting en dat ze vanaf een boot met de jetscooters zijn vertrokken. De aanhoudingen werden dinsdagochtend 5 augustus gedaan na een poging tot brandstichting van de boot die vermoedelijk door de daders is gebruikt bij de liquidatie.

Volgens de Guardia Civil verliet Mohamed El Ouzzani met twee vrienden in een buitenboordmotorboot de haven van de Spaanse enclave Sebta (Ceuta) richting de Straat van Gibraltar. Dat was zondagochtend 3 augustus. Toen de buitenboordmotorboot, buiten de Marokkaanse terrotoriale wateren, voor de haven van Marina Smir was kwamen er plotseling één of twee andere boten aanvaren. Er zouden vier daders zijn geweest die vervolgens begonnen te schieten op de topcrimineel en zijn vrienden. Dit is echter wat de twee vrienden van de topcrimineel hebben verklaard. De twee werden ook beschoten door de daders en verklaren dat ze daarom niet hebben gezien wat er gebeurd is met Mohamed El Ouazzani. De twee zijn met de buitenboordmotorboot weer teruggevaren naar Sebta.

De Spaanse regisseur Daniel Monzon heeft een film gemaakt over de drugsbaron Mohamed El Ouazzani. El Nene is voor Islamitische jongeren in Sebta een legende. De release van de film 'El Nino' staat gepland voor 29 augustus. Volgens sommige media is de 'liquidatie' een vantevoren bedacht commercieel plan om de film te promoten. Maar de optie dat een concurrerende drugshandelaar Mohamed El Ouazzani heeft laten liquideren is meer aannemelijk.

Mohamed El Ouazzani werd als Ahmed Mohamed Taieb geboren op 27 augustus 1975 in de Spaanse enclave Sebta. Ahmed Mohamed Taieb had zowel de Spaanse als de Marokkaanse nationaliteit en is opgegroeid in het Spaanse Malaga. Ahmed Mohamed Taieb ging zich bezighouden met georganiseerde criminaliteit toen de drugshandel vanuit Marokko werd gedomineerd door Spaanse drugshandelaren. El Nene begon met kleine speedboten hasj te smokkelen vanuit Marokko naar Spanje. El Nene verving uiteindelijk de kleine speedboten voor Zodiacs, die daarna weer werden vervangen door de Phantom speedboten. In die periode waren Marokkanen niet meer dan loopjongens voor de Spaanse drugshandelaren zoals El Nene. De Spaanse drugshandelaren lieten Zuid-Amerikanen overkomen omdat die al veel ervaring hadden met de zogenaamde 'Go Fast' speedboten waarmee ze cocaine smokkelden. De Zuid-Amerikanen deden de drugtransporten met de speedboten voor de Spaanse drugshandelaren.

El Nene ging vervolgens in een villa wonen bij de haven Marina Smir in Marokko. El Nene liet zich vanaf dat moment Mohemed El Ouazzani noemen. De destijds 23-jarige El Ouazzani werd door de Spaanse autoriteiten destijds al gezien als één van de grootste hasjhandelaren. El Ouazzani zou leiding gegeven hebben aan een criminele organisatie bestaande uit meer dan honderd personen. De topcrimineel liet gemiddeld driemaal per nacht een speedboot met een ladig hasj vanuit Marokko naar Spanje varen. El Nene liet zelfs een video maken van een hasjtransport met een speedboot vanaf Marokko naar Spanje om de politie te provoceren.

Toch werd El Ouazzani talloze keren aangehouden voor allerlei verschillende strafbare feiten door de Nationale Politie en de Guardia Civil in Spanje. El Nene zou maar liefst 17 keer zijn aangehouden door de Spaanse Nationale Politie en 15 keer door de Guardia Civil. Volgens zijn broer Laarby is El Nene minstens 11 jaar gedetineerd geweest.

In 2003 werd Mohamed El Ouazzani opnieuw aangehouden na een schietpartij bij een nachtclub in Marokko. In 2004 werd de topcrimineel veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord, vuurwapenbezit en drugshandel. Mohamed El Ouazzani werd geplaatst op de meest beveiligde afdeling die het Marokkaanse gevangenissysteem heeft. In de penitentiaire inrichting van Kenitra. Na vier jaar detentie ontvluchtte El Ouazzani echter uit de penitentiaire inrichting in Kenitra. Eigenlijk was het geen vluchten want de drugsbaron kon op 7 december 2007 gewoon naar buiten wandelen. Acht medewerkers van de penitentiaire inrichting werden veroordeeld voor betrokkenheid bij de onvluchting van de topcrimineel.

Op 23 april 2008 wordt El Ouazzani opnieuw aangehouden in Sebta. Er was door de Marokkaanse autoriteiten een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de voortvluchtige drugshandelaar. Zijn Spaanse en Marokkaanse nationaliteit en het gebruiken van de naam Ahmed Mohamed Taieb in Spanje en Mohamed Taieb El Ouazzani in Marokko zorgde voor een enorme vertraging van zijn uitlevering door Spanje aan Marokko. El Nene beweerde dat hij helemaal niet de voortvluchtige Mohamed Taieb El Ouazzani was. Maar Interpol kwam uiteindelijk met informatie dat Ahmed Mohamed Taieb en Mohamed Taieb El Ouazzani dezelfde persoon zijn, dus werd de topcrimineel uitgeleverd aan Marokko. Ditmaal moest El Nene zijn strafrestant uitzitten in de penitentiaire inrichting in Casablanca. Na zijn ontvluchting uit de penitentiaire inrichting van Kenitra schijnt El Ouazzani in het Spaanse Sebta, bij de grens met Marokko, vanaf een berg hebben staan schreeuwen: 'Hier ben ik, hoerenzonen. Kom mij maar halen'.

De Spaanse autoriteiten hadden Mohamed Taieb El Ouazzani zijn Spaanse nationaliteit ontnomen in 2009. Na zijn detentie in Marokko werd El Ouazzani op 17 juli 2014 aangehouden door de Guardia Civil in Sebta voor het voortdurend blijven gebruiken van zijn Spaanse identiteitskaart. El Ouazzani werd de volgende dag weer onder voorwaarden vrijgelaten. Ondertussen blijft iedereen zich afvragen waar El Ouazzani is gebleven. Geliquideerd of toch niet? Verdwenen maar onder welke omstandigheden? Ook de aanhouding van de vier verdachten lijken geen bruikbare informatie te hebben opgeleverd.

De politie heeft vanaf het begin van het onderzoek vrijwel geen mededelingen gedaan. Ook na de aanhoudingen deden zowel de Spaanse als de Marokkaanse politie opnieuw geen mededelingen. 'Alles wat we weten over deze zaak is dat afgelopen zondag een moordaanslag werd gepleegd bij de badplaats Marina Smir', aldus een politiewoordvoerder. De daders hebben Mohamed el Ouazzani waarschijnlijk op zee opgewacht en zijn vervolgens richting de Spaanse enclave Sebta gevlucht.

Opvallend is dat de Spaanse Guardia Civil, twee afdelingen van de Marokkaanse BNPJ (La Brigade nationale de la police judiciaire) én de Royal Canadian Mounted Police betrokken zijn bij het onderzoek naar de vermeende liquidatie danwel verdwijning van El Ouazzani.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu