Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Geen interesse in maffia-proces Helmin Wiels op Curaçao

Datum: maandag 11 augustus 2014

Bron: Actueel Nieuws

Buitenland , 11 augustus 2014 -

Het onderzoek naar de moord en de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de vermeende moordenaars van politicus Helmin Wiels krijgt in Nederland weinig aandacht in tegenstelling tot de Nederlandse Antillen en een aantal andere landen. Dat is opmerkelijk want het is een zaak die meer impact zou moeten hebben op de samenleving dan bijvoorbeeld het liquidatieproces Passage. De inhoudelijke behandeling bij de rechtbank van het onderzoek Magnus is te vergelijken met de maffia-processen zoals in de Verenigde Staten of Italië.

Crimescene.PRO heeft aan een crime-redacteur van RTL Boulevard gevraagd waarom er te weinig belangstelling is voor het proces-Wiels in Nederland. 'Voor veel Nederlanders is het een 'ver van mijn bed show' waarschijnlijk. Het is een strafzaak op Curaçao en niet in Nederland', aldus de RTL Boulevard redacteur. Op 5 mei werd de politiekleider van Pueblo Soberano (PS), Helmin Wiels, doodgeschoten. Naar aanleiding van de moord op de politicus betuigde koning Willem-Alexander zijn medeleven en nam de Nederlandse Eerste Kamer der Staten-Generaal een minuut stilte in acht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zich bezigghouden met het onderzoek, de Nederlandse Konnlijke Marechaussee was belast met de bewaking van de gedetineerde verdachten, het transport van bepaalde verdachten en de beveiliging tijdens het proces. Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) met Nederlandse rechercheurs hebben onderzoek gedaan in de zaak-Wiels. Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) bestrijdt zware en georganiseerde criminaliteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het RST behandelt ook rechtshulpverzoeken. En ondersteunt de recherchediensten van de politiekorpsen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Een tussenpersoon die de moordopdracht van de opdrachtgevers aan de uitvoerders doorgaf, en de huurmoordenaars na de moord betaald heeft is aangehouden in Nederland. Luigi 'Pretu' Florentina werd door een arrestatieteam aangehouden op 15 juni in Zoetermeer. Vanaf 17 juni verbleef 'Pretu' in voorlopige hechtenis op de zwaar beveiligde marinebasis Suffisant op Curaçao. Op 7 september pleegde de verdachte zelfmoord kort nadat hij was overgeplaatst van de marinekazerne naar een politiebureau van het wijkteam Barber. 'Pretu' zou tevens opdrachtgever zijn geweest van de liquidatie van één van de uitvoerders van de moord op Wiels. Raul 'Bolle' Martinez zou de vluchtauto voor de moord hebben geregeld en gereden hebben tijdens de uitvoering van de moord. Maar Martinez praatte teveel en moest dood. Toen op 16 mei 2013 ook de vluchtauto werd aangetroffen verdween dezelfde dag 'risicofactor' Martinez. Het stoffelijk overschot van de vermoorde Martinez werd later zonder hoofd, handen en voeten aangetroffen op een kiezelstrand op Curaçao. Zoals in maffia-thrillers zou Martinez zijn vermoord door één van zijn vrienden en medeverdachte in de moorrdzaak-Wiels. Dangelo 'Panchek' D. zou medepleger zijn van de moord op Martinez.

En precies als in maffia-strafzaken is er één 'hitman' die verantwoordelijk is voor de meeste moorden die door de organisatie worden gepleegd. In het onderzoek Magnus is duidelijk geworden dat Elvis 'Monster' K. de vermeende huurmoordenaar is die verantwoordelijk is voor het doodschieten van Helmin Wiels, Raikel Conception en Lionel Arnaud. K. is zelfs overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting(EBI) in Vught. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten dat 'Monster' van Curaçao moest worden overgeplaatst naar Nederland.

Precies als in de meeste maffia-processen is er een kroongetuige. Ook in het liquidatieproces Passage was de basis van alle bewijsmiddelen de verklaringen van kroongetuige Peter La S. In het onderzoek Magnus was het de vermeende huurmoordenaar 'Monster' die een overeenkomst is aangegaan met het Openbaar Ministerie. Althans, zo heeft de verdachte het begrepen. Volgens de officier van justitie Gert Rip zijn er geen toezeggingen gedaan op de manier zoals de verdachte tijdens de rechtszaak heeft verklaard. Ook de vrouw van de vermeende huurmoordenaar dacht dat er een overeenkomst was en heeft belastende verklaringen afgelegd. Advocaat Olga Saleh-Kostrzewski is helemaal klaar met de situatie rondom de ogenaamde overeenkomst en het achterhouden van belangrijke informatie door de officier van justitie dat ze gevraagd heeft justitie niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging van haar cliënt 'Monster' K.

Dat een politcus werd vermoord op 6 mei 2002 heeft nog immer een enorme impact in Nederland. De moord op Pim Fortuyn krijgt twaalf jaar later nog regelmatig aandacht in de media. De moord op Helmin Wiels, gepleegd op Curaçao dat een land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, heeft strafrechtelijk gezien veel meer impact dan de moord op Fortuyn. De opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels zijn waarschijnlijk andere politici en een persoon die een vooraanstaande positie heeft in de 'gambling business'. Geen eenmansactie door een activist zoals Volkert van der G. Het Openbaar Ministerie denkt dat de opdrachtgevers, politici en een gokbaas, de moord hebben laten uitvoeren door leden van No Limit Soldiers, een bende uit Koraal Specht op Curaçao, die zich zouden laten inhuren voor liquidatie op en buiten de Nederlandse Antillen.

Als vermeende opdrachtgever werd George Ranshid Mohammed Jamaloodin aangehouden. Jamaloodin was de eerste Minister van Financiën van Curaçao, nadat het eiland op 10 oktober 2010 de status van land binnen het Koninkrijk der Nederlanden had verkregen. Voormalige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening en tevens voormalig minister van Onderwijs Carlos Monk is als verdachte aangemerkt in het onderzoek Maximus. Onderzoek Magnus is gericht op de uitvoerders en Maximus is gericht op de zogenaamde 'intellectuele daders' die de moord opdracht hebben gegeven. Jamaloodin en zijn halfbroer 'gokbaas' Robertico ‘Robbie’ dos Santos werden na een kortstondig voorarrest echter weer vrijgelaten.

Ook de andere vermeende moordmakelaar Burney 'Nini' F. is door rechter Constantijn van Dam van Isselt op vrijdag 8 augustus voorwaardelijk uit voorlopige hechtenis ontslagen in de zaak-Wiels. F. moet als voorwaarde zijn paspoort inleveren en hij mag Curaçao niet verlaten. Burney F. en Luigi Florentina zouden de tussenpersonen zijn geweest in de zaak-Wiels.

Burney F. zat vanaf 20 september 2013 in voorlopige hechtenis. F. zou als tussenpersoon hebben gefungeerd tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders. Vrijdag 8 augustus mocht Burney F. de penitentiaire inrichting Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) verlaten. F. werd opgewacht door zijn emotionele vader en moeder. Het eerste dat F. zei tijdens een interview was dat hij onschuldig was en 'Moge God jullie zegenen'. Elvis 'Monster' K. was minder rustig tijdens de inhoudelijk behandeling. 'Monster' deed vrijwel het gehele proces recalcitrant tegen de officier van justite Gert Rip en sprak de hem ook regelmatig aan met 'Rip' of antwoordde 'tegen jou zeg ik helemaal niets'. 'Monster' kreeg tijdens de zitting ruzie met de vriendin van de vermoorde politicus en bedreigde haar ook: 'Denk jij dat ik niets kan doen omdat ik vastzit?'. Toen de Koninklijke Marechaussee 'Monster' probeerde te kalmeren begon hij tegen de militairen. Het proces-Wiels was een echt maffia-proces waar bijna niet één proces in Nederland gelijkwaardig aan was. Maar ook een proces dat te weinig aandacht kreeg in Nederland. Op 29 augustus doet de rechtbank uitspraak tegen de verdachten.

Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu