Categorieën


WHO reserveert 75 miljoen euro voor bestrijding ebola

Delen:
  • A
  • A

ANN – De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bekend gemaakt dat het voor de bestrijding van het dodelijke ebola-virus 75 miljoen euro reserveert.

De West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn de gebieden waar het virus momenteel heerst. Inmiddels zijn er al 729 mensen bezweken aan de ziekte en zijn er 1323 mensen besmet. WHO-directeur Margaret Chan ontmoet morgen in de Guinese hoofdstad Conkry de presidenten van de drie landen. De schaal van de uitbraak en de dreiging ervan vragen volgens haar om meer middelen, medische expertise en regionale samenwerking. In het gebied zijn dringend artsen, verpleegkundigen en epidemiologen nodig.

De Verenigde Staten geven een negatief reisadvies voor de drie West-Afrikaanse landen. Wel zijn er 50 deskundigen naar het gebied gestuurd. In Sierra Leone worden in gebieden waar de ziekte heerst veiligheidstroepen ingezet om de gebieden af te sluiten. De regering heeft daartoe een gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen. Buurland Liberia heeft dezelfde maatregelen genomen. Het heeft alle scholen en een aantal gemeenten in quarantaine geplaatst om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Afgelopen dinsdag is de 39-jarige viroloog Sheik Umar Khan, de arts die de aanpak van ebola in Sierra Leone leidde, zelf aan het virus overleden. Hij was vorige week besmet geraakt.

Het stigma dat rond ebola heerst zorgt voor veel problemen. Patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis vluchten uit angst uit de ziekenhuizen of worden door familie opgehaald. Hierdoor zijn zij een nieuwe bron van besmetting.

Suzan Meijer - ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland