Categorieën


Volkswagen presenteert nieuw Passat

Delen:
  • A
  • A

ANN - Eind november komen de nieuwe Volkswagen Passat en Volkswagen Passat Variant op de markt. De achtste generatie van Volkswagen's succesvolle model is 100% nieuw. Slimme technieken maken hem veiliger en zuiniger dan ooit en ook op het gebied van connectiviteit zet de nieuwe Passat de toon. Het strakke, herkenbare Volkswagen-design valt direct op. De sedan is 4,77 m lang en daarmee fractioneel korter (2 mm) dan zijn voorganger. Hij is 1,46 m hoog (-1,4 cm) en 1,83 m breed (+1,2 cm). De wielbasis groeide met 7,9 cm tot 2,79 meter. Deze maat is bepalend voor de krachtige proporties en voor het riante interieur. Vergeleken met zijn voorganger is de Passat tot 85 kg lichter.

Ruimte
De Passat was in 2013 met 1,1 miljoen exemplaren het meest verkochte model van Volkswagen. Iedere 29 seconden werd ergens ter wereld een Passat verkocht. De nieuwe Passat vergeet daarom zijn traditionele pluspunten niet. Zo is het passagierscompartiment nog groter (+3,3 cm in de lengte). Zelfs de bagageruimte is gegroeid. In de sedan bedraagt de inhoud nu 586 liter (+21 l) en in de Variant is 650 liter beschikbaar (+47 l). Door de achterbank neer te klappen komt dat op maar liefst 1.780 l. Het interieur is ruim en stijlvol. Met de fraaie Ambienteverlichting kunnen inzittenden een eigen sfeer kiezen.

20% bijtelling
De nieuwe Passat komt er met een breed scala aan TSI-benzine- en TDI-dieselmotoren. Het exacte Nederlandse gamma wordt nog deze maand bekend gemaakt. Alle motoren hebben directe inspuiting, turbotechnologie, start/stop en hergebruik van remenergie. Samen met het lagere gewicht wordt de Passat daardoor tot 20% zuiniger. Er zijn uiteraard TSI- en TDI-modellen met 20% bijtelling. De 2.0 TDI biturbo is het hoogstandje in de dieselrange. Deze motor met 240 pk en 500 Nm wordt geleverd in combinatie met vierwielaandrijving (4MOTION). Hoge prestaties (top 240 km/h, 0-100 km/h in 6,1s) gaan samen met een normverbruik van 5,3 l/100 km.

Innovatie
Elke nieuwe Passat heeft LED-achterlichten. LED-hoofdverlichting voor is standaard vanaf uitrustingsniveau Highline. Er is ook adaptieve LED-hoofdverlichting, evenals Dynamic Light Assist - met grootlicht rijden zonder tegenliggers te verblinden. De nieuwe Passat is leverbaar met het Active Info Display ofwel een digitaal dashboard. Dit geeft weer wat de bestuurder wil: van snelheid, toerental en navigatie-info tot uitgebreide infotainmentfuncties. Vanaf medio 2015 komt een head-up display beschikbaar: dit projecteert belangrijke info in het blikveld van de bestuurder.
Elke Passat heeft straks een SD-kaartlezer om eigen muziek af te spelen. Er is keus uit vijf multimediasystemen met kleurenaanraakscherm, waarvan twee met navigatie. Met het optionele MirrorLink kunnen Android-apps via het infotainment worden bediend en komen allerlei online functies beschikbaar. Car-Net biedt online mogelijkheden zonder smartphone: ‘real-time’ verkeer-/weer-/parkeerinfo, Google Maps en meer. Passagiers kunnen hun mobiele apparaten met de Passat en het internet verbinden via de WiFi-hotspot. Met een speciale app en een tablet kan je dan zelfs het complete infotainment bedienen.

Gebruiksgemak
De Passat is leverbaar met de nieuwste assistentiesystemen. Trailer Assist is een wereldprimeur die manoeuvreren met aanhangers tot kinderspel maakt. Area View maakt de directe omgeving van de auto zichtbaar, desgewenst in vogelperspectief. Met Park Assist is nu semi-automatisch voorwaarts inparkeren mogelijk (tot nu toe alleen achteruit).

Veiligheid
Side Assist met Rear Traffic Alert waarschuwt voor weggebruikers in de ’dode hoek’ en het signaleert naderend verkeer bij achteruit uitparkeren. Na waarschuwingssignalen volgt indien nodig een remingreep. Met Traffic Assist blijft de Passat bij snelheden tot 60 km/h ‘tussen de lijnen’ en houdt hij zelf afstand tot de voorligger. Ofwel: filerijden op zijn comfortabelst.
Emergency Assist is een andere primeur. Zodra de auto ‘merkt’ dat er geen activiteit van de bestuurder meer is, wordt de auto tot stilstand gebracht. Om achterliggers te waarschuwen gaan de knipperlichten aan en maakt de auto een licht slingerende beweging. Front Assist detecteert via radarsensoren dreigende kop/staartbotsingen. City Emergency Braking ‘ziet’ tot 65 km/h voertuigen en nu ook voetgangers voor de auto die mogelijk gevaar lopen. Ook deze beide systemen kunnen, na waarschuwingen, autonoom een remingreep laten volgen.

Hybride
De Passat komt er in de tweede helft van 2015 ook als plug-in hybride. Het samenspel van een TSI-benzinemotor en een elektromotor (systeemvermogen 155 kW/211 pk) zorgt voor goede prestaties in combinatie met zeer gunstige cijfers voor verbruik en CO2-uitstoot. Het resultaat: slechts 7% fiscale bijtelling.

Robbert Verheij - ANN

Volkswagen presenteert nieuw PassatReageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland

Richard de vreede
Leuk dat er een electronics op komst is, maar de doelloosheid met 70% energiewinning uit fossielebrandstoffen en ik ben reuze benieuwd wie de electronics levert als ik zoiets koop, als het merk geen analoge drivers minimaal zou zijn, dan hebben ze pech. Vrij simpel om dit met goedkope merken te maken, maar electronics is zo heerlijk hard te laten lopen, dat is fun, maar dan hebben we da lijk dus nog veel meer palen erbij....fijn, Er zijn er al 2 van 8 voor mijn ouders deur, voor 4 huizen, maar helaas heeft niemand het en degene die het heeft woont een stuk verderop en iedereen heeft een oprit, ram die paal daar lekker neer, met het zgn beter voor het milieu, terwijl de actieradius komisch voor ondernemers de met de diesels, die hebben er niets aan en dit ook kon al jaren geleden,