Categorieën


Audi produceert 6 miljoenste Quattro

Delen:
  • A
  • A

ANN – Onlangs is de zesmiljoenste Audi met quattro permanente vierwielaandrijving geproduceerd: een SQ5 die bestemd is voor Amerika. Het Duitse automerk introduceerde de quattro in 1980. Inmiddels zijn er bij Audi 170 modelvarianten die met het geavanceerde vierwielaandrijvingsysteem geleverd worden. Bijna de helft van alle verkochte Audi’s is tegenwoordig een quattro.

Audi presenteerde op de autotentoonstelling van Genève in 1980 een sportauto die simpelweg ‘quattro’ heette. Het was de bedoeling dat het vierwielaangedreven model in een kleine serie gebouwd zou gaan worden. Het liep anders: de quattro behaalde grote sportieve successen, waaronder wereldtitels in de rallysport. Mede daardoor bleef de Audi quattro in productie tot 1991. In de tussentijd waren ook andere Audi-modellen leverbaar geworden met quattro permanente vierwielaandrijving – de eerste versies van de Audi 80 quattro zijn al veelgezochte verzamelobjecten.

170 Modelvarianten
Het huidige modellengamma van Audi omvat circa 170 versies met quattro permanente vierwielaandrijving. Daarmee is Audi temidden van de premium-fabrikanten de grootste aanbieder van vierwielaangedreven modellen. In elke modellijn, van A1 tot en met A8 zijn quattro-modellen te vinden. Het meestverkochte model met quattro is de Q5, en de A4 staat op de tweede plaats. Vooral in de Verenigde Staten, Canada, het Midden Oosten en Rusland is de quattro populair. In 2013 produceerde Audi ruim 710.000 auto’s met quattro – bijna de helft van alle Audi-klanten koos voor het geavanceerde vierwielaandrijvingsysteem.

Sportieve successen
Audi heeft met quattro grote sportieve successen behaald. Niet alleen in de rallysport, maar ook bij legendarische hillclimbs als Pikes Peak. Bovendien waren Audi’s met quattro goed voor titels in de Trans-Am-, DTM- en (andere) internationale toerwagenseries. In 2012, 2013 en 2014 behaalde Audi met de R18 e-tron quattro de overwinning bij de 24 Uur van Le Mans. De kracht van quattro werd ook zichtbaar door spectaculaire TV-spots. Zo is de al meer dan 30 jaar oude commercial waarbij een Audi 100 CS op eigen kracht een skischans oprijdt legendarisch.

Robbert Verheij - ANN

Audi produceert 6 miljoenste QuattroReageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland