Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Per 1 juli 2014 nieuwe wetten

Datum: maandag 30 juni 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 30 juni 2014 -

Per 1 juli 2014 treden een aantal nieuwe wetten in werking.

Ruimere toepassing strafwet

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven willen strafvervolging in meer gevallen mogelijk maken als Nederlanders in het buitenland slachtoffer zijn geworden van een ernstig misdrijf. De regeling, die op 1 juli ingaat, sluit aan bij het beleid van het kabinet om de positie van slachtoffers te versterken. Als de autoriteiten in het land waar het misdrijf is gepleegd niet optreden, kan Nederland zich actief opstellen en dader(s) opsporen en straffen. De mogelijkheden daartoe zijn nu beperkt.

Niet alleen moet het recht zijn loop krijgen, belangrijk is ook dat Nederlandse slachtoffers en nabestaanden daadwerkelijk steun krijgen. Het kan nu voorkomen dat geen enkel land optreedt, omdat bijvoorbeeld voor Nederland rechtsmacht ontbreekt. Die leemte wordt nu opgevuld. Verder is de maatregel voorgesteld met het oog op de sterke toename van het vrije verkeer binnen de Europese Unie en de internationalisering van de samenleving. Het wetsvoorstel verruimt de zogeheten extraterritoriale rechtsmacht van Nederland.

Mobiel vreemdelingentoezicht

Het mobiel vreemdelingentoezicht wordt uitgebreid om effectiever te kunnen optreden tegen mensensmokkel en illegaal verblijf na grensoverschrijding. Zo komt er ruimer toezicht op treinen omdat de huidige regels in de praktijk onvoldoende mogelijkheden bieden om flexibel te werken. Straks kunnen meer treinen en meer coupes worden gecontroleerd. Het besluit van staatssecretaris Teeven gaat op 1 juli in.

Om meer zicht te krijgen op de verhoogde migratiestroom en om georganiseerde mensensmokkel op te sporen, werken KMar, OM, NP, IND en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel intensief samen. De uitbreiding van het mobiel vreemdelingtoezicht is er vooral op gericht deze opsporingsactiviteiten te ondersteunen.

Preventief fouilleren op wapens

Burgemeesters kunnen voor maximaal twaalf uur een gebied aanwijzen waar de politie op bevel van de officier van justitie preventief op wapens mag fouilleren. Het moet dan gaan om een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of cafe of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation. De nieuwe bevoegdheid is bedoeld voor een kortstondige fouilleeractie. De nieuwe wet van minister Opstelten treedt op 1 juli in werking.

De burgemeester heeft vooraf geen toestemming van de gemeenteraad nodig; hij informeert de raad zo spoedig mogelijk. Zowel het besluit van de burgemeester als het bevel van de officier van justitie kan mondeling worden gegeven, met schriftelijke bevestiging achteraf. Burgemeesters, openbaar ministerie en politie kunnen hiermee slagvaardiger reageren op wapenincidenten of juist ongeregeldheden voorkomen.

Pandbeleningen

Klanten van pandhuizen krijgen meer bescherming. De nieuwe regels van de ministers Opstelten en Kamp moeten er vanaf 1 juli voor zorgen dat zij beter geinformeerd worden over de voorwaarden van pandbeleningen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de hoogte van de vergoeding die betaald moet worden aan het pandhuis voor de lening en de lengte van de beleentermijn. Pandhuizen voorzien nog steeds in een behoefte van mensen die snel geld nodig hebben, maar geen geld willen of kunnen lenen, en ook niet van plan zijn bezittingen te verkopen.

De huidige Pandhuiswet dateert uit 1910 en is sterk verouderd, waardoor klanten van pandhuizen onvoldoende worden beschermd. De nieuwe wet zorgt ervoor dat klanten van pandhuizen wel adequate bescherming krijgen en de dienstverlening door pandhuizen in stand blijft.

Transgenders

Transgenders van 16 jaar of ouder kunnen makkelijker de vermelding van het geslacht op hun geboorteakte laten wijzigen, buiten de rechter om. Het is voldoende als een deskundige vaststelt dat de overtuiging van een persoon om tot het andere geslacht te behoren blijvend van aard is. Het betreft een wet van staatssecretaris Teeven die op 1 juli 2014 in werking treedt.

Met die verklaring kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de vermelding van het geslacht in de akte van de geboorte aanpassen. De deskundigenverklaring vermeldt dat de transgender duidelijk heeft gemaakt ervan overtuigd te zijn tot het andere geslacht te behoren, zich daarover heeft laten voorlichten en ook daarna nog de geslachtsaanduiding in de geboorteakte gewijzigd wil hebben.

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu