Categorieën


Rioolwater ontmaskert Nederland als Europees koploper drugsgebruik

Delen:
  • A
  • A

ANN - Uit een Europees onderzoek blijkt dat het drugsgebruik in Nederlandse steden naar verhouding erg hoog is. Bij de meeste soorten drugs geldt dat Nederland hoog in de Europese top-tien te vinden is.
Het EU-drugsagentschap (Emcdda) deed in de periode 2011-2013 onderzoek in 42 steden in 21 landen. Het onderzoek bestond niet uit enquêtes die mogelijk alleen sociaal-wenselijke antwoorden op zouden leveren, maar uit bestudering van het rioolwater. Via de urine komen resten van de drugs namelijk in het riool terecht.

Nederland is vooral sterk vertegenwoordigd waar het xtc betreft; Eindhoven, Utrecht en Amsterdam voeren de Europese lijst van xtc-gebruik aan. De gemeten waarden in Eindhoven zijn zelfs zo hoog dat ze onmogelijk door menselijk gebruikt veroorzaakt kunnen zijn. Vermoed wordt dat daar afval in het riool geloosd wordt.

In de cannabislijst staan Amsterdam en Utrecht in de top-5. Amsterdam staat op de tweede, en Utrecht op de vijfde plek. Het meest word er geblowd in het Servische Novi Sad. Ook op de cocaïnelijst heeft Amsterdam de tweede plaats. Op deze lijst staat Utrecht zevende.

Michel de Groot – ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland