Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

St. Augustinuskerk Amsterdam wordt Memorarium

Datum: woensdag 16 april 2014

Bron: Actueel Nieuws

Amsterdam , 16 april 2014 -

Passende, nieuwe bestemming als sfeervolle gedenkplaats’

De St. Augustinuskerk op de Amsterdamse Nieuwendammerdijk krijgt een nieuwe bestemming. Het historische, rijksmonumentale pand wordt een Memorarium; een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. Een bijzondere plaats voor het houden van niet kerkelijke plechtigheden, het bijzetten van urnen en nabestaanden de ruimte en mogelijkheid biedend de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen.

De toekomstige nieuwe eigenaar van de kerk is KT Beheer BV uit Bunschoten. Deze vennootschap bedacht het concept Memorarium. Dit concept is eerder vormgegeven in de voormalige R.-K. Kerk de Sint-Janskerk in Arnhem, waarin nu het eerste Memorarium van Nederland gevestigd is onder de naam Memorarium Gelderland. Hans de Kluijver, algemeen directeur van KT Beheer BV: “De St. Augustinuskerk is een prachtige locatie voor een Memorarium. Wij hebben geconstateerd dat er behoefte bestaat aan een sfeervolle, hoogwaardige en vooral comfortabele omgeving waar de urn van een overledene kan worden bijgezet en bezocht.

Daarmee wordt het Memorarium een respectvolle, sfeervolle omgeving voor passend gedenken. Dit als alternatief voor de buitencolumbaria (urnenmuren) die op veel begraafplaatsen aanwezig zijn. Weersinvloeden en sfeer maken deze plaatsen niet altijd tot de meest comfortabele plek om te bezoeken en de overledene te gedenken.” Een Memorarium biedt onder meer een binnencolumbarium, in een bijzondere ambiance met een respectvolle sfeer. De rijksmonumentale omgeving met een rijke geschiedenis schept hiervoor de perfecte voorwaarden. Voor een bijzettingbijeenkomst en voor bezoek. Daarbij staan individuele wensen en behoeften centraal.

Daarom biedt een Memorarium diverse mogelijkheden. “Naast het binnencolumbarium zijn er ook een koffieruimte, urnencrypte, een gedenkmuur, een gedenk- of bedeplaats en een 24-uursruimte. Belangrijk aspect is dat er altijd een gastvrouw/heer aanwezig is als aanspreekpunt, desgewenst met een kopje koffie en een luisterend oor. De Augustinuskerk blijft in de vorm van Memorarium Amsterdam ook voor het algemene publiek behouden. Iedereen is en blijft welkom om het Memorarium te bezoeken en onder meer het prachtige venster met de zetelende Christus te aanschouwen”, aldus De Kluijver. De uiteindelijke overdracht van de kerk zal in oktober 2014 geschieden.

Passend en waardig
De verkoop van de St. Augustinuskerk is onderdeel van de opdracht van pastoor N.A. van der Peet om het aantal kerkgebouwen in Amsterdam-Noord terug te brengen van vijf naar één.

“Nu zijn nog maar twee kerken in gebruik, de St. Augustinuskerk en de Stephanuskerk. Deze laatste wordt gerenoveerd en zal straks dienen als kerk voor heel Amsterdam-Noord. Wanneer die renovatie is afgerond, zal de St. Augustinuskerk aan de eredienst worden onttrokken en worden ingericht als Memorarium. Een bestemming die passend en waardig is en recht doet aan het gebouw”, aldus pastoor Van der Peet.

Aanpassingen
KT Beheer is bijzonder ingenomen met het verwerven van de St. Augustinuskerk. Hans de Kluijver: “Het is een goede locatie en een prachtig gebouw. Het toeval wil dat deze kerk ontworpen is door dezelfde architect - A. Tepe - als de kerk in Arnhem die we hebben ingericht als Memorarium.

” De nieuwe eigenaar laat bij het uitvoeren van de nodige aanpassingen de rijksmonumentale kerk zoveel mogelijk in tact. “Intern zullen aanpassingen nodig zijn om de ruimte als urnenbewaarplaats in te richten. In de eerste fase zal één van de twee zijbeuken worden ingericht als columbarium. Naar verwachting zal de aanpassing tot Memorarium in het voorjaar van 2015 gereed zijn.”

Geschiedenis
De St. Augustinuskerk kent een lange en bewogen geschiedenis.

Vanaf ca. 1600 kregen de rooms-katholieken in het land wat meer vrijheid, wat het in 1669 mogelijk maakte een ‘schuilkerk’ in gebruik te nemen. Deze werd een ‘statie’ genoemd. In datzelfde jaar, werd de Statie-Nieuwendam overgedragen aan de orde van de Augustijnen. De geestelijke vader van deze orde is de Heilige Augustinus. Zijn beeltenis komt meerdere keren in de kerk voor. Met de herinvoering van de bisschoppelijke hiërarchie - in 1853 - werden de staties vervangen door parochies. In 1857 wordt de Statie-Nieuwendam opgeheven en de St. Augustinuskerk verheven tot Parochiekerk te Nieuwendam.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu