Categorieën


Helft jonge leraren wil onderwijs verlaten

Delen:
  • A
  • A

ANN – Bijna de helft van alle leraren onder de 35 jaar overweegt om te stoppen met werken in het onderwijs, zo blijkt uit een enquête die het CNV samen met het Algemeen Dagblad uitvoerde. Ze voelen zich slecht voorbereid op de dagelijkse praktijk en worden daarin onvoldoende begeleid.

Nooit meer terug

Ook te hoge werkdruk, geringe loopbaankansen, het salaris en respectloze ouders worden als oorzaken genoemd. Joany Krijt, vicevoorzitter van CNV Onderwijs, luidt dan ook de noodklok. 'Als deze mensen het onderwijs gaan verlaten, dan komen ze nooit meer terug. En met de verwachte lerarentekorten kunnen we dat absoluut niet gebruiken. Dit is niet alleen een probleem voor het onderwijs. Dit is een probleem voor de hele maatschappij.' De vicevoorzitter pleit ervoor om leraren in de eerste jaren van hun loopbaan te ontlasten door ze vrij te houden van randtaken. Op die manier moeten ze meer tijd krijgen om te wennen aan de dagelijks praktijk in de klas.

Bezuinigingen

Paul Rosenmöller, voorzitter van de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, onderschrijft dat de werkdruk de afgelopen jaren flink is toegenomen. Het Ministerie van Onderwijs trok vorig jaar tientallen miljoenen uit voor jonge leraren, maar dat was door de bezuinigingen ook hard nodig, aldus Rosenmöller. Ook het CNV is een programma gestart om jonge leraren te begeleiden.

Bart Oldenhof - ANN
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland