Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Pessimisme bij zoeken naar zwarte doos vermiste Boeing

Datum: zondag 30 maart 2014

Bron: Actueel Nieuws

30 maart 2014 -

ANN - De zoektocht naar de zwarte doos van de inmiddels ruim drie weken vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines is: “gewoon ondoenlijk”, aldus kapitein Mark Matthews van de Amerikaanse marine. Matthews kwam naar Australië als leider in de zoektocht naar het vermiste toestel. Hij sprak zijn pessimisme uit op het moment dat het Australische marineschip ‘Ocean Shield’ werd geladen met een ‘pingers locator’. Dit apparaat kan de signalen van de zwarte doos tot op een afstand van 6 kilometer onder water opvangen. Het marineschip is vandaag vertrokken op weg naar een gebied op zo’n 1800 kilometer van de westkust van Australië. Daarnaast beschikt het schip over een onderwaterdrone, welke van cruciaal belang is bij het vinden en ophalen van de zwarte doos. De ‘Ocean Shield’ zal uiterlijk over vier dagen aankomen in het zoekgebied. Snelheid is geboden, aangezien de kans bestaat dat de batterij van het baken, pinger genoemd, nog slechts vier dagen werkt.

"Het gebrek aan informatie over de plaats waar het vliegtuig is neergestort, bemoeilijkt de operatie. Momenteel is het zoekgebied zo groot als de Indische Oceaan, ruim 319.000 vierkante kilometer, wat het bijna onmogelijk maakt om het te vinden,” aldus Matthews. "Als je deze vlucht vergelijkt met de Air France 447, dan hadden we toen veel meer informatie over de plaats van de crash,” verwijst hij naar de vlucht die in 2009 in de buurt van Brazilië neerstortte. Toen duurde het meer dan twee jaar om het vermiste vliegtuig te vinden.

"Wat we proberen te vinden is een akoestisch signaal uit één van de pingers van de zwarte doos”, legt Matthews uit: “Van deze pingers gaan de batterijen ongeveer 30 dagen mee. Meestal een beetje langer en dat is wat we hopen te vinden. Belangrijker is dat de teams die ter plaatse zoeken naar brokstukken in zee de juiste locatie geven en deze snel en nauwkeurig doorgeven. De tijd dringt!” Eerder vandaag werd bekend dat twee gespotte brokstukken in zee niet afkomstig waren van de Boeing.

Familieleden

Tientallen gekwelde Chinese nabestaanden zijn vandaag aangekomen in Kuala Lumpur en hielden in hun hotel een persconferentie, waarbij zij eisten dat Maleisië bewijzen levert over het lot van hun dierbaren. Een week geleden werd aan hen verteld dat de inzittenden van het toestel dood zouden zijn.
"We willen bewijzen, we willen de waarheid en we willen dat onze families de juiste informatie krijgen,” aldus Jiang Hui, die de families vertegenwoordigt. "We zijn hier voor drie eisen,” zei hij: "Ten eerste moet de Maleisische overheid ons voorzien van tijdige en juiste informatie en vragen beantwoorden van de families."
Hij vroeg ook dat Maleisië zich zou verontschuldigen voor het vrijgeven van verwarrende informatie en voor het aankondigen, op 24 maart, dat het vliegtuig was neergestort zonder directe bewijzen."
De verwanten droegen witte T-shirts met de woorden: ‘Bid voor MH370 ... veilig terug naar huis.’ Van de 239 mensen aan boord van het vliegtuig waren er 154 van Chinese afkomst.

Verloop
De zoektocht naar vlucht MH370, vanaf het Maleisische Kuala Lumpur naar Beijing in China, heeft oceanen en continenten overspannen. Het toestel verdween een uur na vertrek van de radar.
Het zoeken begon in de Zuid-Chinese Zee tussen Maleisië en Vietnam, waar het laatste contact tussen het vliegtuig en de luchtverkeersleiders was.
Naar aanleiding van de laatste radargegevens ontdekt men dat het vliegtuig, na het verliezen van contact, westwaarts draaide over het Maleisische schiereiland. De zoektocht breidde uit naar de Straat van Malakka.
Als die inspanningen vruchteloos blijken wordt de zoektocht uitgebreid naar het noorden in de Andaman Zee en het noorden van de Indische Oceaan.
Op 15 maart blijkt dat aan de hand van satellietbeelden, dat het toestel een tweetal grote bogen gemaakt kan hebben. Eén die zich uitstrekt naar het noordwesten van Azië en de andere route naar het zuidwesten over de Indische Oceaan. Na verdere analyse wordt door de Maleisische premier Najib Razak gezegd, dat uit alle gegevens te concluderen valt dat het vliegtuig afweek naar de zuidelijke Indische Oceaan. De plek waar sinds een week gezocht wordt.

De zoektocht in de Indische Oceaan ten westen van het Australische Perth is geïntensiveerd en steeds meer objecten worden gevonden, hoewel nog niet van het toestel.
Het stuk oceaan bevindt zich op 2,5 uur vliegen van het Australische Perth. Hierdoor kunnen vliegtuigen vijf uur boven het gebied zoeken, alvorens ze terug moeten naar het vasteland. Ook zijn acht schepen in het gebied op zoek. De weersomstandigheden zijn vandaag niet ideaal, maar goed genoeg om verder te kunnen jagen op resten van één van de grootste mysteries uit de luchtvaartgeschiedenis.

Robbert Verheij


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu