Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Radar-reportage schokt verwerkers paardenvlees

Datum: dinsdag 25 maart 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 25 maart 2014 -

ANN - Tros Radar besteedde gisteravond bijna haar gehele uitzending aan een schokkende reportage over de herkomst van paardenvlees voor consumptie. Dit naar aanleiding van een rapport van Eyes on Animals dat zondag werd gepresenteerd. Volgens het rapport gebruiken diverse bedrijven paardenvlees uit Zuid-Amerika, Mexico, Amerika en Canada, dat onder schrijnende omstandigheden is verkregen en geproduceerd. Enkele producenten hebben geschokt gereageerd op het rapport en de Radar-reportage.

Tijdens de uitzending werd duidelijk dat supermarktketens en snackproducenten nauwelijks op de hoogte zijn van de herkomst van het gebruikte paardenvlees. Wel werd vaak aangegeven dat het afkomstig is uit de genoemde landen en dat de paarden volgens de regels en normen van de EU worden getransporteerd en geslacht. Beelden en onderzoek lieten zien dat deze regels veelvuldig worden omzeild en genegeerd. De paarden worden in misselijkmakende omstandigheden vervoerd gedurende lange, grensoverscheidende transporten in krappe veewagens. Een gladde vloer in de slachthuizen, het ontbreken van beschutting voor paarden en een gewelddadige behandeling van de dieren is volgens het rapport aan de orde van de dag. Diverse Nederlandse bedrijven, die paardenvlees verwerken, hebben geschokt gereageerd op het rapport van Eyes on Animals dat zondag werd gepresenteerd. Ook de nietsverhullende reportage van Radar zorgde voor reactie.

"Onze leveranciers hebben aan ons bevestigd keurig naar alle geldende regels te handelen", laat een woordvoerder van het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten weten in een officiële reactie aan Omroep Brabant: "Wij hebben nooit redenen gehad om daaraan te twijfelen, maar we zullen de zaak nu direct onderzoeken."
"Als we onjuistheden tegenkomen of als onze leveranciers dit niet voor honderd procent kunnen uitsluiten, zullen we de samenwerking direct beëindigen. Jumbo wil beslist géén paardenvlees verkopen waarvoor dieren onnodig hebben geleden."

Vleesverwerker Ad van Geloven/Mora in Tilburg reageert ook op het rapport en de reportage: "Nu dit onderzoek aan het licht komt, is duidelijk dat we zelf actie moeten gaan ondernemen. We zullen zo snel mogelijk opnieuw bij onze leveranciers ter plekke gaan controleren wat de omstandigheden precies zijn en hoe er gecontroleerd wordt. Wanneer dit niet tot een goede oplossing en handhaving van het gewenste niveau van dierenwelzijn leidt, zullen wij gepaste maatregelen nemen."
Het bedrijf laat verder weten dat het geen paardenvlees afneemt van slachthuis Bouvry in Canada en slachthuis Lamar in Argentinië, die in de reportage van Radar te zien waren.

Sligro laat weten dat het bedrijf niet op de hoogte was van het onderzoek en het rapport. "We zijn verrast en geschrokken door de berichtgeving van maandag. De link met Sligro is voor ons nog onduidelijk, omdat wij het rapport nog niet hebben gelezen."
"Dinsdagochtend hebben we meteen contact opgenomen met onze leveranciers om duidelijkheid te krijgen over de situatie. We willen van hen weten waar zij het vlees vandaan halen", zegt de woordvoerder.

Ook snackproducent Beckers uit Breda was niet op de hoogte van de situatie, zoals die werd geschetst in het rapport: "We vinden het wel goed dat deze zaken naar buiten worden gebracht. Het is onacceptabel als bedrijven zich niet aan de wet- en regelgeving houden", meldt een woordvoerder.
"Onze producten zijn vrij van paardenvlees, op enkele producten na die door toeleveranciers worden geproduceerd. Daar bepaalt de toeleverancier waar het vlees geïmporteerd wordt. Naar aanleiding van de uitzending van Radar en de uitkomsten van het onderzoek zijn we in gesprek met deze toeleveranciers. Het onderwerp staat ook op de agenda van de branchevereniging AKSV (Algemene Kokswaren en Snackproducten Vereniging)."


Robbert Verheij - ANN


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu