Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Nederlands schaatssucces kost publiek en sponsors

Datum: dinsdag 25 maart 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 25 maart 2014 -

ANN - Ottavio Cinquanta, voorzitter van de Internationale schaatsunie ISU, wil ingrijpen in het wedstrijdprogramma van het langebaanschaatsen. Vanaf de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zouden de 1000 en 5000 meter bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen moeten verdwijnen. Daarnaast zouden het WK allround, het WK sprint en het EK allround uit het seizoensprogramma moeten verdwijnen.
Cinquanta doet zijn voorstellen in een interne brief, welke onder andere door de Volkskrant werd ingezien, aan de rest van het ISU-bestuur. Hij uit zijn zorgen over de toekomst van de sport na de grote successen van de Nederlandse schaatsploeg bij de onlangs gehouden Spelen van Sotsji en de daaropvolgende resultaten bij het WK afstanden en WK allround.

Door de overmacht van de Nederlanders op bijna alle afstanden is er veel onrust onder internationale sponsors die hun interesse, evenals het publiek, in de sport verliezen. Hierdoor lijkt de ISU een onzekere financiële toekomst tegemoet te gaan. De 76-jarige Italiaan stelt dat radicaal ingrijpen nodig is om geld te besparen, zodat de interesse van sponsors en publiek blijft behouden. Hij spreekt in zijn brief over de 'niet bemoedigende toekomst' van schaatsen, 'met name in financieel opzicht'.

Het WK afstanden moet het belangrijkste toernooi worden. Door op dit evenement wél een 1000 meter te houden, kan een wereldkampioen sprint (een klassement op basis van de 500 meter en 1000 meter) worden aangewezen. Het WK sprint hoeft dan niet verreden te worden. Het EK allround zou in de optiek van Cinquanta plaats moeten maken voor een EK afstanden, waar mogelijk ook niet-Europeanen aan mogen deelnemen. Hij stelt zich een 'vier continenten afstandskampioenschap' voor: de ISU Four Continents Single Distance Championships. Ook binnen de Figure Skating Championships kent men inmiddels zo'n opzet van continentale toernooien.

Op termijn wil de voorzitter het langebaanschaatsen en shorttrack samenvoegen. Hij denkt dat de disciplines dan meer toekomst hebben.
Bij de komende Winterspelen zouden twee nieuwe onderdelen de geschrapte afstanden kunnen vervangen: de minimarathon of mass start voor mannen en vrouwen (zestien ronden) en de gemengde aflossing voor landenteams (twee mannen en twee vrouwen die elk een rondje schaatsen).

Cinquanta kan zijn ideeën, die hij omschrijft als 'persoonlijke opinies', niet opleggen aan de ISU. De circa zeventig aangesloten nationale bonden beslissen op een congres via een stemming over voorstellen van het technische comité. Deze zomer wordt het tweejaarlijkse congres gehouden in Dublin.

In een reactie aan de Telegraaf laat Jan Dijkema, vice-voorzitter van de ISU weten, dat hij zich absoluut niet kan vinden in de uitspraken van Ottavio Cinquanta. "Ik ben het volstrekt oneens met zijn voorstel om het WK allround af te schaffen", zegt de Dijkema, die belast is met het langebaanschaatsen: "Allroundtoernooien vormen voor de ISU een substantiële bron van inkomsten, afschaffen is dus ook niet in het belang van de schaatsfederatie. We hebben de afgelopen weken in Amsterdam en Heerenveen 70.000 mensen op de tribunes gehad."

Deze uitspraken bevestigen echter de basis van de voorstellen van Cinquanta. In Nederland komt het publiek in grote getalen, maar bij wedstrijden in het buitenland zijn de tribunes slecht bezet.

Robbert Verhey - ANN


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu